Vorige

College Almere stapt op

Tegenvallend bezoekersaantal leidt tot nieuwe financiële strop Floriade

Beeld
Floriade Expo

Wat na ruim twee maanden voor iedereen al duidelijk was, wordt nu bevestigd door de Floriade zelf: het aantal bezoekers blijft sterk achter bij de verwachtingen. Tot nu toe bezochten 232.500 mensen de expo, dat is een derde van de verwachting. Dit leidt tot een verwachte extra kostenpost van €33,8 miljoen.

De Floriade becijferde vooraf dat zo’n 2 miljoen bezoekers de wereldtuinbouwtentoonstelling moesten bezoeken om positieve cijfers te schrijven. Na de eerste twee maanden is duidelijk dat dit aantal niet wordt gehaald. De directie heeft de verwachte bezoekerscijfers daarom bijgesteld naar 1,2 miljoen.

Recreatiegedrag veranderd

Uit onderzoek blijkt dat als gevolg van de coronapandemie het recreatiegedrag is veranderd. Nederlanders zijn minder dagattracties gaan bezoeken dan voor de pandemie. Mensen kiezen eerder voor sociale activiteiten met familie of vrienden, zoals een terras bezoeken of uiteten gaan.

Ook wordt de huidige toegangsprijs door sommige doelgroepen als hoog ervaren. De oplopende inflatie en energiekosten zorgen daarbij voor extra druk op de uitgaven. Verder leidde de stroeve opening van de Floriade, waarbij nog niet alles af was, tot veel negatieve publiciteit.

Maatregelen om bezoekers te trekken

Om meer bezoekers te trekken neemt de Floriade maatregelen. Het gaat onder andere om extra inzet van marketingcampagnes voor zowel het brede publiek, als gericht op specifieke doelgroepen, en een aantrekkelijker prijsniveau.

Daarnaast gaat de Floriade het ticketingproces verbeteren, kunnen bezoekers met gratis highlight tours het Floriade-park ontdekken en wordt de beleving bij de entreegebieden verhoogd. De Floriade duurt nog tot en met 9 oktober. 

Financiële consequenties

De lagere bezoekersaantallen zorgen voor €24,3 miljoen minder omzet uit de kaartverkoop en horeca. Met extra kosten zoals COVID-aanpassingen en de lagere omzet uit parkeren, betekent dit een tegenvaller van €33,8 miljoen. Dit verwerkt de gemeente Almere in haar jaarrekening van 2021.

De gemeente is met het Rijk en de provincie Flevoland, de andere founders van de Expo, in gesprek over het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties.  

College Almere stapt op

De wethouders van het Almeerse college hebben op dezelfde avond van 23 juni hun ontslag aangeboden vanwege het financiële debacle rond Floriade. In een verklaring staat: „Nu de bezoekersaantallen zo tegenvallen, vinden wij dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We bieden daarom ons ontslag aan.” Het opgestapte college en de coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks, CU en CDA blijven van mening dat vastgehouden moet worden aan het openblijven van de Floriade tot 9 oktober. Dit om imagoschade voor de stad en de Floriade en faillissement van de Floriade te voorkomen.

Oppositiepartijen als PVV, Forum voor Democratie en lokale partij AP/OPA willen dat onmiddellijk de stekker uit de expo wordt getrokken. Zij willen geen extra geld meer in de Floriade steken. Andere oppositiepartijen willen eerst kijken wat er mogelijk is om het verlies te beperken. De partij Respect Almere zegt dat het ook had verwacht dat de Floriade BV af zou treden als gevolg van het verlies.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster