Vorige

Teeltsysteem hyacint op de schop

Anders en schoner telen, met minder residu, gewasbeschermingsmiddelen en bemesting. Dit kan zomaar het ‘nieuwe normaal’ worden als hyacintentelers de uitdaging aangaan en het huidige teeltsysteem wordt aangepast. Op dinsdag 4 april praten de diverse partners van het POP3 project Vitale teelt hyacint de sector bij tijdens GreenportLIVE: Teeltsysteem hyacint op de schop.

De hyacintenteelt is permanent in beweging. De maatschappij vraagt om vergroening van de teelt, terwijl de kopers van de bollen steeds hogere eisen stellen aan de kwaliteit van het product. Om aan deze eisen te voldoen is een radicaal andere manier van telen nodig: een ‘systeemsprong’. In de huidige teelt worden ziekten en plagen telkens meegenomen in de vervolgteelt, omdat een deel van de oogst weer het uitgangsmateriaal is voor de vervolgteelt (cyclisch telen). De systeemsprong start met schoon uitgangsmateriaal, dat daarna versneld wordt opgekweekt onder beschermde en optimale omstandigheden in kassen, waarna een jaar afteelt buiten plaatsvindt voor een leverbare bol (eenrichtingsysteem).

POP3 Vitale teelt hyacint

Doel van het POP3- project Vitale teelt hyacint, dat met een aantal partners is opgezet om de teelt van hyacinten te verduurzamen, is om de teelt ingrijpend te veranderen: van een cyclische teelt naar een eenrichtingsysteem. Neveneffect hiervan is een flinke daling van het middelengebruik en een ruimere vruchtwisseling. Ook waterbesparing en minder gebruik van bemesting zijn winstpunten. In vergelijking met de gangbare teelt zijn de geproduceerde bollen gezonder, beter van kwaliteit, bevatten ze nauwelijks nog residuen en hebben ze een minimale water-, carbon- en middelen footprint.

Resultaten en bewustwording

Resultaat van het project is dat het ontwikkelen van een nieuw teeltsysteem een flinke uitdaging is. Tegelijkertijd is wel duidelijk dat bedrijven bepaalde aspecten van de systeemsprong oppikken. Bedrijven experimenteren met het opkweken van weefselkweek in kassen of in cellen met LED-verlichting. Opkweek van virusvrije holbollen gebeurt soms al in gaaskassen en opkweek van pluis in kisten met substraat. Ondernemers gaan zelf na welke aspecten van de systeemsprong haalbaar en toepasbaar zijn op het eigen bedrijf. Dit is het belangrijkste doel van de informatiebijeenkomst op 4 april: kennis delen en elkaar stimuleren anders te kijken naar de teelt van hyacinten.

Informatiebijeenkomst

Deze informatiebijeenkomst is ’s avonds en vindt plaats op de Amsterdam Green Campus.   Naast informatie over de resultaten is er ruimte voor discussie over de verschillende aspecten die van belang zijn voor deze teeltsprong, zoals de economische kant, teelttechnische uitdagingen, weefselkweek, toetsingen en het werken met schoon uitgangsmateriaal. Aanmelden via website www.greenportdb.nl

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster