Vorige

Susan de Vreugd sluit winkel About Flowers in Den Haag

Beeld
Jeannet Hooftman

Wegens succes gestopt. Dat is de kille waarheid voor Susan de Vreugd. Ze gaat letterlijk aan de hoeveelheid werk onderdoor en heeft daarom besloten haar winkel About Flowers in Den Haag na vijftien jaar per 31 mei te sluiten.

„Twee jaar geleden na corona ben ik erover na gaan denken. Het is alleen maar drukker geworden en ik heb geen mensen. Ik krijg alleen maar meer opdrachten, meer klanten en meer Fleurop-orders”, zegt Susan. Ze heeft ook grote zakelijke klanten en veel werk voor de gemeente Den Haag. „Vorig jaar ben ik een paar keer volledig out geweest. Ik ga het niet meer volhouden. De afgelopen maanden draai ik structureel zeven dagen in de week. Ik trek het niet meer, ik ben echt op. Ik kom amper aan mijn vrienden toe. Het is heel erg zonde, maar ik ben bijna 58 en wil ook nog leuk oud worden. Op deze manier ga ik dat niet trekken.”

De locatie van de winkel -de binnenstad van Den Haag- helpt Susan ook niet mee. Ze moet straks over op volledig elektrisch rijden, parkeren is een drama, de huurprijs wordt alleen maar hoger terwijl er achterstallig onderhoud is. „Het wordt er voor de ondernemers niet leuker op.”

Geen personeel

Susan huurt al enige tijd freelancers in, maar daar kan ze niet eindeloos mee doorgaan en goede, vaste medewerkers zijn niet te krijgen. Volgens haar kampen veel meer goede bloemenwinkels met dit probleem. „Ik ben van de oude stempel: ik wil mooie boeketten en mooie bloemen. Ik wil fulltimers die het klappen van de zweep kennen. Personeel wil drie dagen in de week werken, bij voorkeur aan het begin van de week. Ze willen geen koopzondagen en geen koopavonden werken. Zo gaan we het niet redden. Ik wil gewoon meisjes en jongens die houden van bloemen en mooie boeketten op een behoorlijk tempo kunnen maken, de winkel kunnen verzorgen en met klanten om kunnen gaan. Ik hoef geen gefröbel. Alle verzendorganisaties maken gewone boeketjes en daar gaat het voor de meesten om denk ik.”

Traan en champagne

Susan stopt per 31 mei met de bloemen, op 1 juli levert ze haar sleutel in. Een collega neemt haar abonnementen over tegen een percentage van de omzet. Op 23 mei vanaf 16.00 uur zijn haar klanten welkom voor een borrel. „Ik ben begonnen met een traan en champagne en ik ga weg met een traan en champagne.”

Als haar winkel gesloten is, gaat Susan niet stilzitten. Op freelancebasis blijft ze onder de naam About Flowers huwelijken, evenementen en enkele abonnementen doen en gaat ze zich verhuren aan collega’s. Voorlopig kan ze vanuit huis in Zoetermeer werken, maar ze is wel op zoek naar werkruimte in Den Haag. „Ik doe al twintig jaar de kransen voor de gemeente op 4 mei maar moet daarvoor geregistreerd staan als ondernemer in Den Haag. Dat is heel lastig, maar daarvoor heb ik nog een jaar de tijd.”

Susan de Vreugd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster