Vorige

Succesvolle tulpenactie voor Oekraïne

Beeld
Vidiphoto

De actie “Oekraïense tulpen voor Oekraïne” heeft ruim €97.000 opgebracht. Daarvan wordt € 19.452,38 overgemaakt naar Giro555. De rest is voor de broeier uit Oekraïne die zijn tulpen niet kwijt kon vanwege de oorlog.

Op initiatief van de Nederlandse tulpenkwekers Marnix van der Spek en Joost Wesselman uit Roelofarendsveen zijn via webshop Tulpen.nl in ongeveer twee weken zo’n 700.000 Oekraïense tulpen naar Nederland gehaald en verkocht. Drie volle vrachtwagens. Van der Spek hoorde in februari via een handelaar uit Oekraïne dat de betreffende kweker uit Drohobytsj (West-Oekraïne) zijn productie niet langer kon verkopen in de eigen regio en daardoor zonder inkomsten kwam te zitten. Hij piekte toen juist met zijn productie vanwege Vrouwendag. Van der Spek zocht contact met Nederlandse handelsbedrijven over dit aanbod, maar vond uiteindelijk bij collega-broeier Joost Wesselman de beste medewerking. Diens webshop Tulpen.nl werd ingezet als afzetkanaal. Men kon vijftig, honderd of honderdvijftig tulpen bestellen. Tachtig procent van de netto-opbrengst is voor de broeier uit Oekraïne, wat resulteerde in een ‘cheque’ van €77.809,50. De overige twintig procent gaat naar de landelijke inzamelingsactie voor dat getroffen land via giro 555.

Blije gezichten bij de tulpenkwekers Marnix van der Spek (links) en Joost Wesselman uit Roelofarendsveen over het opgehaalde bedrag met hun tulpenactie voor Oekraïne. Het bedrag op de cheque is voor de broeier in dat land. (foto: Vidiphoto)

Hartverwarmende reacties

Wesselman: „We hebben met onze actie uit de hele wereld hartverwarmende reacties ontvangen. We kregen zelfs bestellingen van Nederlanders uit Canada en Australië die van de actie gehoord hadden. Ook op onze locatie in Roelofarendsveen kwamen mensen spontaan langs om een boeket voor Oekraïne te kopen. De kwaliteit van de tulpen was overigens uitstekend. We zijn bijzonder trots op ons personeel dat de actie mede mogelijk heeft gemaakt en er is 7 dagen per week gewerkt, ook met inzet van familie en vrienden om alle bestellingen op tijd de deur uit te krijgen.”

De Oekraïense vrachtwagens met tulpen keerden terug naar het oorlogsgebied met hulpgoederen, die door vrijwilligers uit de regio Kaag en Braassem verzameld werden.

Positieve link met tulpen

Mede omdat de landelijke media de actie oppakte, kwamen de orders voor tulpen al snel via de webshop binnen. Luc Saase van Tulpen.nl vertelt dat uiteindelijk 80% van de Oekraïense tulpen online verkocht is. Huis aan huis en via zakelijke bestellingen ging de rest van de hand. Saase ziet de actie als iets vanzelfsprekends. „Het is het minste wat we kunnen doen voor mensen die door deze oorlog in de ellende zitten. Daarnaast heeft het een positieve link met tulpen en met ons bedrijf. We houden de actie op onze site in stand, met aanbod van onze eigen tulpen. Van die opbrengst gaat ook 20% naar giro 555, dus het blijft niet bij de € 19.452,38 die we al opgehaald hebben.”

De tulpen uit Oekraïne waren in verhouding tot het andere aanbod op Tulpen.nl iets zwaarder, rijper en voller van kleur, mede omdat ze in de volle grond zijn geteeld. De prijzen op de website zijn redelijk vergelijkbaar met die van het overige aanbod.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster