Vorige

Subsidie voor onverklaarbare uitval in broeierij calla

Beeld
René Faas

GS van Noord-Holland heeft 80 duizend euro subsidie beschikbaar gesteld voor het project ‘Duurzame Next Generation Calla Teelt’. Met het project wordt hopelijk meer duidelijk over de onverklaarbare uitval in de broeierij van op het oog gezonde knollen.

Het project is een initiatief van een studiegroep van jonge telers van calla en teeltadviseur Jonne van der Hulst van Agrifirm-GMN.

Calla is een zeer kwetsbare teelt waarbij kleine schommelingen in groei en ontwikkeling direct van invloed zijn op de plant. Op het oog gezonde calla-knollen komen in de broeierij niet op of geven tekort bloemen. In het verleden is hier ook onderzoek naar gedaan, maar zonder resultaat. Om meer inzicht te krijgen in de nog onverklaarbare uitval hebben elf jonge calla telers en Agrifirm-GMN de handen ineen geslagen om nader onderzoek te doen.

Het idee achter het project is om de komende twee tot drie jaar gegevens te verzamelen bij de 11 aangesloten bedrijven. Alle telers werken met identiek uitgangsmateriaal. De analyses worden uitgevoerd op de thema’s bodem, bemesting en bewaring. De verzamelde informatie wordt tussen de deelnemende kweker vergeleken.

Het onderzoek is direct van start gegaan. Op dit moment worden de proefvelden op 11 verschillende percelen in de Kop van Noord-Holland geplant en over enkele weken worden de eerste metingen gedaan.

POP3 – subsidie

De toegekende subsidie valt onder het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandontwikkeling. Dit Europese subsidieprogramma richt zich op de ontwikkeling van een duurzame en concurrerende agrarische sector en een leefbaar platteland. Totdat het nieuwe Europese Landbouwbeleid in werking treedt, is het POP3 subsidieprogramma met twee jaar verlengd tot 2023. In deze periode (2021-2023) is er circa 40 miljoen euro subsidie beschikbaar vanuit de drie Noordelijke provincies. Het project Duurzame Next Generation Calla Teelt is hier onderdeel van.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster