Vorige

Stimulerend toezicht in gerberateelt – van naleven naar nadenken

Beeld
Joef Sleegers

Naar aanleiding van de structureel lage naleving in de sierteelt is de NVWA met Glastuinbouw Nederland nagegaan hoe gezamenlijk is te komen tot een betere naleving. Met dat doel is een proef gestart in de gerberateelt. Daarbij wordt onderzocht of het stimuleren van IPM bijdraagt aan een duurzame teelt, waardoor telers ook in staat zijn beter de wet- en regelgeving na te leven.

De sector wil de gerberateelt verder verduurzamen met als belangrijke basis geïntegreerde gewasbescherming of ook wel Integrated Pest Management (IPM) genoemd. Een sterkere inzet van bestaande en nieuwe IPM-maatregelen om ziekten en plagen te voorkomen zal naar verwachting de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen doen afnemen. Dit levert dan weer minder overtredingen en een hogere naleving op. 

Aanpak

Om verduurzaming in de gerberateelt te ondersteunen heeft Glastuinbouw Nederland een hulpmiddel – het zogenoemde ‘IPM-wheel’ – ontwikkeld in samenwerking met telers, adviseurs, WUR en overheid. De NWVA ondersteunt dit, waarbij individuele telers gestimuleerd worden om op basis van een goede IPM-analyse keuzes te maken voor hun bedrijf die zowel leiden tot verduurzaming van de teelt als een betere naleving bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met deze stimulerende aanpak wordt invulling gegeven aan de LNV-toekomstvisie 2030 (weerbare planten en teeltsystemen).

Deelname vrijwillig

Deelname van de telers aan de pilot is vrijwillig, maar alleen bij deelnemende telers wordt het stimulerend toezicht toegepast. Overige telers vallen onder het reguliere toezicht.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster