Vorige

Advertorial

Stekmateriaal zonder gebruik chemische gewasbescherming

Beeld
Certis Belchim

Advertorial – ‘Onze ambitie is om zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen stekmateriaal te produceren in Afrika’, vertelt Suzanne Kos, teamleider Quality and Research bij Deliflor Chrysanten B.V. ‘Op onze productielocaties in Ethiopië en Oeganda produceren we stekken van hoge kwaliteit en staat IPM hoog in het vaandel. Alhoewel de productieketen van chrysanten steeds duurzamer wordt, is stekken produceren geheel zonder chemie (nog) niet altijd mogelijk’.    

Deliflor is de grootste chrysantenveredelaar wereldwijd. Het hoofdkantoor is gevestigd in Maasdijk. Op haar eigen productielocaties in Afrika worden dagelijks stekken geplukt van een grote verscheidenheid aan chrysantenrassen. Het plantmateriaal komt zo schoon mogelijk vanuit Afrika naar Nederland waar het in ongeveer 2 weken tijd wordt beworteld op de bewortelingslocaties in Maasdijk en Bruchem. Ook tijdens dit traject wordt er zo duurzaam mogelijk en volgens de IPM-richtlijnen gewerkt. Als er tijdens het bewortelingsproces problemen zijn met insecten wordt bijvoorbeeld aanvullend op het gebruik van andere biologische gewasbeschermingsmiddelen het biologische insecticide BotaniGard ingezet.  

‘Tijdens het bewortelingsproces zijn de omstandigheden voor de werking van Botanigard optimaal. Door BotaniGard toe te passen tijdens de beworteling zien we een vermindering van eventuele insectendruk in onze bewortelde stekken, waardoor we stekken kunnen leveren die aan onze kwaliteitseisen voldoen. Het middel heeft een brede werking en is veilig voor nuttige insecten. ‘BotaniGard past hiermee goed bij onze doelstelling om zo duurzaam mogelijk te werken’, besluit Kos. 

Met het vroegtijdig inzetten van BotaniGard heeft ook Richard van Spronsen, productmanager GBM Sierteelt en commercieel technisch specialist bij Van Iperen, goede ervaringen. Hij ziet de gewasbescherming de laatste jaren veranderen. Het wordt steeds meer een complexe systeemaanpak die erop gericht is om de ziekte- en plaagdruk vanaf het begin van de teelt laag te houden, vertelt hij. Biorationals als BotaniGard passen goed in deze systeemaanpak, omdat ze gecombineerd kunnen worden met natuurlijke vijanden.   

Kennis van het product en weten hoe het werkt, is essentieel voor een effectieve inzet, legt Van Spronsen uit. BotaniGard is een echt contactmiddel, de plaaginsecten moeten geraakt worden voor een effectieve bestrijding. De schimmel moet binnen 24-48 uur kiemen op het insect. De toepassingstechniek is daarom erg belangrijk en de behandeling zal herhaald moeten worden om voldoende effect te hebben.   

Volgens Rene Corsten, Senior Adviseur snijbloemen bij Delphy, kan BotaniGard naast een spuittoepassing ook heel goed via een ruimtebehandeling (LVM) toegepast worden. Corsten begeleid een aantal telers die BotaniGard op deze manier toepassen. Het resultaat is minstens even goed en het vergt minder arbeid. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van een korter interval. Het etiket biedt ruimte om Botanigard om de vijf dagen toe te passen. Op deze manier zorg je ervoor dat de insectendruk vanaf het begin van de teelt laag blijft.   

Dat gewasbescherming veel kennisintensiever wordt dan het was, daar zijn Kos, Van Spronsen en Corsten het over eens. De hele cyclus van teeltwisseling tot teeltwisseling moet kloppen, plagen moeten tijdig gesignaleerd worden, de spuittechniek moet op orde zijn en de middelen moeten combineerbaar zijn met andere producten of natuurlijke vijanden. Biorationals als BotaniGard zijn daarom van cruciaal belang voor de toekomst van de gewasbescherming.  

Meer weten? Klik hier

*Deze advertorial valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster