Het project ’Demoveld X Bollenjongens’ is afgelopen week formeel gestart tijdens Greenport Café in Watertoren Bollenstreek in Hillegom. Feitelijk bestaat het demoveld al. Het is ingericht door studenten van HAS green academy in samenwerking met de Bollenjongens, ondernemers in de Duin- en Bollenstreek.
Op het demoveld wordt onderzoek gedaan naar natuurinclusieve bollenteelt. Het is de bedoeling dat het project uiteindelijk een Fieldlab wordt, maar voorlopig wordt tot en met 2026 onderzoek op het veld gedaan. Zowel ondernemers als omwonenden zijn welkom om op het perceel te kijken wat wordt geprobeerd om tot extensief of natuurinclusief te telen.
Natuurlijke processen
Het demoveld is beschikbaar gesteld door één van de Bollenjongens. Studenten van HAS green academy doen het onderzoek samen met de Bollenjongens en Living Lab B7. De nadruk bij het onderzoek ligt op het versterken van natuurlijke processen waar bollentelers gebruik van kunnen maken zoals natuurlijke plaagbestrijding en bodemweerbaarheid.
Activiteiten op het demoveld
Op het demoveld is de bodem gereset in combinatie met inundatie, de grond is klaargemaakt, de tulpenbollen – veel later dan gepland vanwege de vele regenval – de grond ingegaan en is er als proef houtvezel op het veld aangebracht om onkruid te onderdrukken.
Greenport Café
Tijdens het Greenport Café was woensdag 17 januari een select gezelschap aanwezig om het verhaal rondom het demoveld te horen. De presentaties van onderzoekers en studenten van de HAS gingen in op waarom en hoe van het project. In februari start een nieuwe lichting studenten die verder gaan met het onderzoek op het demoveld.
Fieldlab
Om het demoveld op te schalen tot een regionale proeftuin voor duurzame teeltmaatregelen, werkt Greenport Duin- en Bollenstreek samen met HAS green academy, bollentelers en melkveehouders aan een ontwerpplan voor een Fieldlab Bollenstreek. Daar is subsidie voor binnen. Het Fieldlab Bollenstreek moet ruimte bieden voor teeltexperimenten en sociale innovatie, waarmee wordt bijgedragen aan een gezonde agrarische sector voor de hele Bollenstreek. In het Fieldlab Bollenstreek wordt ook de melkveehouderij betrokken, omdat de verwachting is dat bollenteelt en melkveehouderij elkaar kunnen versterken bij de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw en kringlooplandbouw.
Het demoveld blijft als onderdeel bestaan, maar Fieldlab Bollenstreek wordt groter. Later dit jaar probeert Greenport Duin- en Bollenstreek als penvoerder subsidie binnen te halen voor de uitbreiding tot het Fieldland. Het project Demoveld X Bollenjongens is een initiatief van Greenport Duin- en Bollenstreek, Living Lab B7, de Bollenjongens en Agrifirm-GMN. Aan het ontwerpplan voor een Fieldlab Bollenstreek werken Greenport Duin- en Bollenstreek, HAS green academy, WAM Pennings en C Duineveld en Zonen, met ondersteuning van andere partijen waaronder Agrifirm-GMN en Living Lab B7.
Lees ook Greenity 163 van 26 januari 2024: Bollenjongens en HAS zoeken alternatieven