Vorige

Staghouwer treedt af als LNV-minister

Tekst
Beeld
provincie Groningen

Henk Staghouwer is maandagavond 5 september afgetreden als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In een korte persconferentie, die live in het RTL Nieuws werd uitgezonden, liet hij weten niet voldoende vertrouwen te ervaren bij de aanpak van het stikstofprobleem.

Staghouwer (ChristenUnie) kwam in juni onder vuur te liggen toen het perspectief voor de boerensector dat hij bij het stikstofbeleid presenteerde, als te min werd ervaren. Op de toezegging op Prinsjesdag een hernieuwd perspectief te schetsen, kwam hij maandag terug door te stellen eerst op de eindpresentatie van gespreksleider Johan Remkes te wachten.

Derogatie

Daarnaast liet hij maandag ook aan de beide Kamers weten dat de mestderogatie voor Nederlandse veehouders definitief zou komen te vervallen, zij het niet direct op 1 januari, maar met gefaseerde afbouw tot 2026. LTO Nederland reageerde geschokt, boos en teleurgesteld op de conceptderogatiebeschikking die minister Staghouwer naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

‘Niet de juiste persoon’

“Ik heb mij de vraag gesteld of ik de juiste persoon ben om leiding te geven aan de opgaven die er liggen”, zei Staghouwer maandagavond, in een statement dat live op tv werd uitgezonden. „Ik ben afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben,” liet hij weten, waarna hij zonder vragen te beantwoorden wegliep.

Schouten neemt waar

Staghouwer is ruim zeven maanden na aantreden de eerste bewindspersoon uit kabinet-Rutte IV die voortijdig de ministersploeg verlaat. Zijn partijgenote Carola Schouten neemt de ministerspost voorlopig waar. Zij is al minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en was Staghouwers voorganger op LNV in kabinet-Rutte III.

Wie de definitieve opvolger wordt van Staghouwer is nog niet bekend. De ChristenUnie houdt wel vast aan het departement.

Vertrek op zorgelijk moment

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, stelt dat het besluit dat minister Staghouwer van LNV heeft moeten nemen voor hem natuurlijk een persoonlijk drama is. „Ik heb alle respect voor zijn keuze, maar in de huidige energiecrisis is elke vertraging onwenselijk. Dat zijn vertrek juist op het moment komt dat er zo veel speelt in de sector en veel glastuinbouwbedrijven in financiële problemen zitten, is zorgelijk.” Het vertrek van een minister zorgt volgens Bom-Lemstra altijd voor vertraging. „Dat kunnen we nu niet gebruiken en we hopen dat we toch door kunnen op het ingeslagen traject.” Op het energiedossier heeft de glastuinbouw momenteel vooral te maken met het ministerie van EZK.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster