Vorige

Lelieteelt en omgeving in gesprek

‘Spuitschema geheim van de smid’

Beeld
Hans van der Lee

Er wordt hard gewerkt aan verduurzaming van de teelt, maar lelieteler en panellid Gert Veninga wil zijn spuitboekje niet delen met de omwonenden. Dat was een van de discussiepunten woensdagavond tijdens een bijeenkomst van Duurzame Bollenteelt Drenthe in Fluitenberg. Het ging die avond ook over de rol van de provincie en de toeleveranciers bij het werken aan een schonere teelt.

Omwonenden van Drentse leliepercelen, kwekers en adviseurs vulden samen met vertegenwoordigers van de overheden de zaal. Gespreksleider Marcel Bril moest soms resoluut zijn om het gesprek in goede harmonie te laten verlopen, maar dat lukte. Eerder op de avond waren de resultaten van onderzoek naar een schonere teelt gedeeld en het tweede Onderzoek Bestrijdingsmiddelen Omwonenden (OBO) werd gepresenteerd.

Panelleden Gert Veninga, wethouder Roel Vedder van de gemeente Westerveld, Nicole Koks van het waterschap, André van der Weijden van toeleverancier CAV Agrotheek, KAVB-bestuurslid Marcel Markhorst en gedeputeerde Jisse Otter van Drenthe gingen in gesprek met vooral omwonenden. Die toonden zich bezorgd, vooral omdat het OBO loopt tot en met 2030 en ze graag eerder terugdringing van het middelengebruik willen zien.

“Kan het niet gewoon stoppen en dan we pas weer beginnen met de teelt en de middelen als we zeker weten dat het veilig is”, wilde een van de omwonenden weten. Een ander wilde graag dat leliekwekers precies laten weten wat ze wanneer spuiten en hoeveel, zodat ze ook zelf bij kan houden hoeveel minder wordt gebruikt. Kweker Veninga gaf aan dat stoppen geen optie is en dat zijn spuitregime zijn zaak is. “Het is het geheim van de smid en bovendien kan het slecht zijn voor de afzet als die gegevens openbaar zijn. Het vertrouwen in de bescherming van de bollen neemt dan af. Dat leidt tot twijfel of er straks nog een goede bloem uit de bol komt. Dat kan ik dus niet doen.”

Gesprekstafels

Ook werd vanuit de zaal kritisch gekeken naar de manier waarop Gedeputeerde Staten omgaat met de aanbevelingen die Jetta Klijnsma deed. Die presenteerde in maart vijf voorstellen waarmee de leliesector schoner zou worden en de burgers beter beschermd. Volgens de omwonenden heeft GS niets gedaan met die aanbevelingen, die uit de gesprekken tussen kwekers en omwonenden aan de door Klijnsma geleidde gesprektafels kwamen. Otter: “We hebben de meeste punten overgenomen, maar sommige dingen kunnen we als provincie niet. Zoals het verbieden van middelen voor de teelt. Daar gaan we niet over.” Commissaris van de Koning Klijnsma stelde overigens voor bij het landbouwministerie aan te dringen op een verbod op de schadelijkste middelen die de grootste emissie opleveren.

Meer over de discussie is te vinden in Greenity 159, die 1 december uitkomt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster