Vorige

‘Sierteelt meest kwetsbaar door oorlog Oekraïne’

Beeld
Shutterstock

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne raakt de Nederlandse economie hard. Rabobank verwacht dat de handel met deze landen lang verstoord blijft. Dit heeft volgens de bank een negatieve impact op nagenoeg de hele Nederlandse food- en agri-sector.

De escalatie van het conflict tussen Oekraïne en Rusland/ Wit-Rusland raakt de Nederlandse economie hard. Afgaande op de gevechten, de oorlogsretoriek en de stevige economische sancties zal de handel met genoemde drie landen voor langere tijd verstoord zijn. Met name de afhankelijkheid van (Russisch) gas weegt zwaar op onze economie en inflatieverwachtingen. Dit schrijft specialist consumer foods Sebastiaan Schreijen van Rabobank.

Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland hebben niet alleen gas, maar ook vooraanstaande posities op belangrijke agri-grondstof markten. Oekraïne is een grote exporteur van graan, voermais, zonnebloemolie en -meel en kunstmeststoffen, voornamelijk stikstof- en kalimeststoffen. Door het conflict lopen ook de prijzen van deze agri-grondstoffen hard op, aldus Schreijen.

Het directe gevolg van het wegvallen van Rusland als handelspartner voor de Nederlandse food en agri-markt is, volgens Rabobank beperkt. In 2020 werd er voor een kleine 1 miljard euro aan voedingsmiddelen en agri-producten naar Rusland geëxporteerd of doorgevoerd. De exporten naar Oekraïne en Wit-Rusland zijn aanmerkelijk kleiner. Gezamenlijk vertegenwoordigen de drie landen een kleine 1,5 procent van de totale wereldwijde exportwaarde van het Nederlandse agro-complex.

€90 miljoen aan chrysanten

Met ruim 300 miljoen euro exportomzet naar Rusland is de sierteeltsector het meest kwetsbaar. Vooral in de chrysantenteelt (90 miljoen euro) kan het enige maanden duren om de handelsstroom te verleggen naar andere landen. Vorig jaar gingen er voor 186 miljoen aan bloemen en planten uit Nederland naar Rusland. Oekraïne en Rusland zijn samen verantwoordelijk voor 2,9% van de exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland.

Schreijen wijst ook op de stijging van de energieprijzen. Sinds de invasie van Oekraïens grondgebied, amper een week geleden, is de gasprijs met 90 procent gestegen tot 320 dollar per vat equivalent. De extra kosten door de hogere gasprijs loopt voor energie-intensieve gebruikers al snel op tot miljoenen euro’s per jaar.

Lees hier de volledige analyse van Sebastiaan Schreijen.

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster