Vorige

Schaatskampioene Irene Schouten opent tulpenpluktuin

Beeld
Shutterstock

Schaatskampioene Irene Schouten opent op zaterdag 21 januari de Nationale Tulpendag op het Museumplein in Amsterdam. Daar wordt een pluktuin met 200.000 tulpen aangelegd. De tiende alweer, maar nu voor het eerst op het Museumplein. Het thema dit jaar is ‘Typical Dutch’.

Irene Schouten, dochter van een tulpenkweker uit Andijk is eregast, doopt er een nieuwe tulp en verricht de opening om 13.00 uur waarna het publiek gratis tulpen mag gaan plukken, waarbij geldt op = op. Samen met het Rijksmuseum heeft de organisatie van de Nationale Tulpendag het ontwerp van de tulpentuin gemaakt.

Nieuwe tulp van Marax

Het thema is ‘Typical Dutch’, daarom ook Irene Schouten. ‘De hele wereld associeert de schaatssport met Nederland en zo is dat ook bij de tulp, ook al komt die oorspronkelijk uit Turkije’, aldus TPN. De nieuwe, tweekleurige tulp die wordt gedoopt, is de ‘Dutch Pearl’ (zie foto bij dit bericht) en is veredeld door Marax Tulips uit Bovenkarspel. De tulp is voortgekomen uit een kruising van de roze ‘Kung Fu’-tulp en de witte ‘Snow Lady’. Marax Tulips is in 2003 al begonnen met het veredelingsproces.

De naam van de tulp is een verwijzing naar het iconische schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. De nieuwe tulp heeft een enkele, grote witte bloem met een roze rand en heeft een parelachtige gloed.

Vermeer-tentoonstelling

De nieuwe tulp is tevens een aankondiging van de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum van 10 februari tot en met 4 juni 2023. Een ander werk van de Hollandse meester vormde de basis voor het ontwerp van de pluktuin. Een detail van ‘Het meisje en de dienstmeid’ is vertaald naar een kleurrijk mozaïek met ruim 200.000 tulpen. Smit: “In de pluktuin zullen onder meer rode, witte, roze, oranje, gele en paarse tulpen te zien zijn. We willen daarmee uitdragen dat iedereen ongeacht gender, geloof, leeftijd of etnische achtergrond van harte welkom is om met ons een echt Hollands feestje te vieren.”

Nationale Tulpendag is een initiatief van Tulpen Promotie Nederland (TPN, het collectief van Nederlandse snijtulpenkwekers, en markeert de start van een nieuw snijtulpenseizoen dat tot eind april loopt. Tijdens Tulpendag zullen ‘het meisje met de parel’ en ‘het melkmeisje’ uit Vermeers werken live aanwezig zijn.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster