Vorige

Royal van Zanten neemt klimaatcel in gebruik voor veredeling freesia’s

Beeld
Royal van Zanten

Royal van Zanten heeft een tot teeltcel omgebouwde zeecontainer in gebruik genomen voor de veredeling en selectie van freesia’s. De cel zorgt voor een halvering van de teeltduur, maakt de meeste gewasbeschermingsmiddelen overbodig en kan energieneutraal draaien op deels zelf opgewekte elektriciteit.

Een groep teeltbedrijven, waaronder Barendse Freesia’s in ’s-Gravenzande, werkt al vijf jaar samen met Royal Van Zanten aan de ontwikkeling van innovatieve freesiateelt in gesloten systemen. Het veredelingsbedrijf zet in op nieuwe rassen, speciaal voor de gesloten teelt.

Het freesiaras Belleville, een dubbele witte variëteit, wordt al volop geproduceerd. In 2022 worden vier nieuwe rassen geïntroduceerd in het enkele segment in wit, blauw, roze en geel. En er komt nog meer aan. De vermeerdering van de knollen is niet afhankelijk van de klimaatcel, dat kan overal gebeuren. De klimaatcel dient alleen voor de selectie.

Automatisering wordt mogelijk
Bij teelt in een klimaatcel wordt niet alleen de steel en bloem, maar de hele plant geoogst, met blad en al. De nieuwe variëteit freesia met blad is minder kwetsbaar, waardoor automatisering in alle teeltfases mogelijk wordt. Deze ontwikkelingen zorgen voor nieuwe eisen aan rassen en bieden kansen voor veredelaars. Er wordt bijvoorbeeld meer dan vroeger gekeken naar de gelijkmatigheid van het gewas. Ook hoeft er juist niet geselecteerd te worden op de productie van oogstbare haken, want de takken worden in zijn geheel geoogst.

Meer continuïteit, snelheid en planbaarheid
Het gesloten systeem waarin deze freesia’s worden geteeld heeft een continu klimaat. Uitgekiende licht- en teeltrecepten zorgen jaarrond voor een snellere, planbare teelt. Dat kan op elke plek, op elk moment, jaarrond. De doorlooptijd van het planten van de bol, oogsten van de bloem en daarna opnieuw planten wordt bovendien sterk gereduceerd. Dat levert tijdswinst op voor de telers en in de veredeling zorgt het ervoor dat nieuwe rassen komen sneller op de markt kunnen komen. De behoefte aan verse knollen stijgt, want alles wordt geoogst, bloem en knol.

Het gesloten systeem draait op elektriciteit, die voor een deel zelf wordt opgewekt. Daarnaast is in de gesloten teelt geen gewasbescherming nodig. De betrokken telers Barendse wonnen al in 2020 de Greenovation Award, vanwege de zuinige omgang met energie, chemie en water.

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster