Vorige

Royal FloraHolland zet 27.700 m2 grond te koop in Naaldwijk

Beeld
Arie-Frans Middelburg

Royal FloraHolland zet 27.700m2 bouwrijpe grond te koop in Naaldwijk. Het gaat om de grond aan de Middel Broekweg waar momenteel De Pyramide wordt gesloopt. 

Ijzeren hekken blokkeren de toegang tot De Pyramide op het terrein van Royal FloraHolland. Binnen de omheining zijn medewerkers van Olsthoorn Greenhouse Projects sinds de derde week van 2024 bezig met de sloop van het complex aan de Middel Broekweg. De Pyramide staat vooralsnog fier overeind. Slopers strippen de gebouwen rondom en breken ze af. Daarna volgt de veiling van de inboedel. 

„We nemen ruimschoots de tijd voor de sloop”, vertelt Marco de Zeeuw van Olsthoorn Greenhouse Projects. De Pyramide zal als laatste over ongeveer een maand tegen de vlakte gaan, verwacht hij. Of ze ten prooi valt aan de sloopkogel of dat Olsthoorn het markante gebouw raam voor raam demonteert, weet hij nog niet. „Het hangt van Royal FloraHolland af of het met een korte of lange klap gebeurt. Willen ze een circulair verhaal of niet?” De sloop van de omliggende gebouwen vormt het grootste deel van de klus. Volgens De Zeeuw is De Pyramide maar een klein deel van het geheel.

Groeiende vraag

Dat geheel is 27.700m2. Royal FloraHolland maakt het bouwrijp voor nieuw, modern vastgoed. Daarmee geeft ze naar eigen zeggen invulling aan de groeiende vraag naar bedrijfsruimtes. Vanaf donderdag 8 februari jl. staat de grond te koop aangeboden. Makelaar is Cushman & Wakefield. Volgens de veiling kunnen kopers op het terrein één pand van circa 19.400 m² realiseren of twee panden van circa 9.700 m².

RFH opende De Pyramide in oktober 1995. Het was een groothandelscentrum waar bloemisten, interieurbeplanters, stylisten, etaleurs, hoveniers en exporteurs kleinschalig snijbloemen, planten en accessoires konden inkopen. De Pyramide breidde in 2010 en 2011 uit met ca. 1600 m2 verkoopruimte. Tevens vernieuwde Weboma de bestaande gevel en gaf het gebouw intern een facelift. Aanneemsom: €1.840.000. In 2020 werd het 25-jarig bestaan nog groots gevierd. Er waren toen zeven bedrijven actief. 

De afgelopen jaren vertrokken de meeste bedrijven naar een andere locatie. De Pyramide voldeed ‘functioneel en technisch’ niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Zo gaf FleuraMetz begin 2022 het stokje over aan MEERgroothandel. De plantengroothandel breidde het assortiment uit met snijbloemen en snijgroen. Dillewijn Alflora Naaldwijk en MEERgroothandel vertrokken vorig jaar uit de Pyramide en vestigden zich aan Jupiter in Naaldwijk. In januari 2023 verhuisde Multi Supplies Westland naar de nieuwe locatie in Honselersdijk. Floriette verhuisde in november jl. naar Honderdland in Maasdijk.

Aalsmeer-Oost

RFH is in Naaldwijk momenteel ook in onderhandeling met gemeente Westland over de verkoop van een stuk grond van 8 tot 9 ha naast het World Horti Center. Gemeente Westland wil dit graag hebben voor de realisatie van Flora Campus Westland. Westland verwacht in de eerste helft jaar van 2024 rond te komen met de veiling. 

Op Aalsmeer-Oost ontwikkelt RFH langs de N201 een bedrijventerrein van ruim 135.000 m² voor de sierteelt. Marginpar vestigde zich er reeds in een nieuw pand (kantoor en bedrijfshal). Sierteeltbedrijven kunnen zich inschrijven op percelen die RFH in erfpacht uitgeeft. Het betreft vijf percelen met een totale omvang van circa 62.000 m2. Vier erfpachtpercelen zijn beschikbaar. Op een vijfde perceel realiseert RFH een pand dat ze te huur aanbiedt. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster