Vorige

‘Royal FloraHolland maakte geen inbreuk op octrooi voor zeevracht bloemen’

Beeld
Shutterstock

De rechtbank in Den Haag oordeelde op 10 augustus in een bodemprocedure dat Royal FloraHolland geen inbreuk heeft gemaakt op een octrooi voor zeevracht van bloemen van Floration Europe.

In april 2021 stelde de Haagse rechtbank de bloemenveiling in een kort geding, aangespannen door Floration Europe, al in het gelijk. Floration Europe spande daarop een bodemprocedure aan. Begin juni vond de mondelinge behandeling plaats. Vorige week deed de rechtbank uitspraak in het voordeel van de veiling.

De discussie was of RFH al dan niet inbreuk maakte op een geoctrooieerde techniek bij bloementransporten vanuit Kenia over zee in de periode 2010-2015 en in de zomer van 2020. In 2020 nam octrooihouder Floration Europe een container in beslag en controleerde de verpakkingen van rozen. Daaruit bleek volgens de octrooihouder dat RFH inbreuk maakte op haar octrooi voor een bewaartechniek.

Te ruime uitleg van het octrooi

Floration Europe is houder van een octrooi op een techniek die ethyleen reguleert. Volgens Royal FloraHolland is de manier van verpakken net anders dan de geoctrooieerde techniek. De verpakking is wel ethyleendoorlatend, maar daarmee volgens de veiling nog niet regulerend.

De Haagse rechtbank heeft de bloemenveiling daarin gelijk gegeven. Volgens de rechtbank gaat Floration uit van een te ruime uitleg van het begrip ethyleenregulerend en daarmee van een te ruime beschermingsomvang van haar octrooi.

Floration is veroordeeld tot betaling van de proceskosten. De kosten aan de zijde van RFH zijn begroot op € 75.000,-, vermeerderd met het griffierecht van € 656,-.

Royal FloraHolland is blij met de uitspraak. Susanna Blanche Jones van Floration Europe in Bovenkarspel onthoudt zich van commentaar.

Lees hier de volledige gerechtelijke uitspraak in de bodemprocedure.

Hier lees je meer over het kort geding van april 2021.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster