Vorige

Royal FloraHolland kiest voor deelneming in Euro Plant Tray

Beeld
Euro Plant Tray

De directie en Raad van Commissarissen van Royal FloraHolland hebben eind januari een positief besluit genomen over de deelname van de veiling in de coöperatie Euro Plant Tray (EPT). EPT werd op 23 augustus 2022 door verschillende partijen uit de sector opgericht met als doel de realisatie van een nieuwe Europese meermalige plantentrayserie.

Het afgelopen decennium is al een aantal keer geprobeerd om een meermalige tray in de markt te zetten. Deze initiatieven zijn tot nu toe geen grootschalig succes geworden, stelt Royal FloraHolland. Door de bestaande politieke druk op verduurzaming van verpakkingen ziet de veiling het initiatief van EPT als kans om gezamenlijk een gestandaardiseerd Europees plantentraysysteem te realiseren. Ze wil hierin participeren om vanuit haar expertise mee te praten en zo de belangen van de veilingleden behartigen. Inzet is een goed werkend systeem, dat inzet op de transitie van eenmalige naar meermalige trays met als doel een duurzamere sierteeltketen.

Zestien deelnemers in EPT

Een onderzoek van de Stiftung Initiative Mehrweg (SIM) heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van Euro Plant Tray eG (EPT), de organisatie die het initiatief verder uitrolt. Het onderzoek, dat maart 2021 begon, kwam er op initiatief van diverse partijen, zoals branchevertegenwoordigers binnen de Europese sierteeltsector en de Duitse retail.

Sinds de oprichting van EPT hebben vanuit de sierteeltsector al zestien handelaren, bouwmarkten en handelsorganisaties in meerdere Europese landen zich aangesloten en zijn de gesprekken over de ontwikkeling van zowel de nieuwe Europese meermalige plantentray als het poolmodel in volle gang. Na de IPM in Essen hebben naast Royal FloraHolland ook de Dutch Flower Group, de Oostenrijkse tuincentrumketen Bellaflora en het Duitse Vahldiek AG Blumengrosshandel zich bij EPT aangesloten. Voorjaar 2023 wil in 6 leveringsketens in Duitsland en Nederland twee trays van verschillende fabrikanten voor respectievelijk potten van 10-11 cm en potten van 10,5-12 cm gebruiken en beoordelen. Hierbij zijn meer dan 10 telers, 6 groothandelaren, Royal FloraHolland en meer dan 50 detailhandelszaken betrokken. 

Vanaf half mei vindt een evaluatie plaats van het beoordelingsformulier, dat diverse criteria bevat met betrekking tot de behandeling, algemene conditie en uitstraling op het POS. In juni wordt tijdens een coöperatieve vergadering beslist welke Euro Plant Trays vanaf januari 2024 op de markt zal komen. 

Vragen en suggesties

Royal FloraHolland gaf juli 2022 aan dat ze positief staat tegenover de voortgang en ontwikkelingen rondom Euro Plant Tray en is actief betrokken bij het overleg. Ze had echter nog een aantal vragen en suggesties voorgelegd aan SIM. Pas na hun reactie, zou de veiling beslissen om deel te nemen aan de coöperatie. Toen werd verwacht dat dit besluit na de zomer van 2022 genomen zou worden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster