Vorige

RHP gaat normen ontwikkelen voor residuen

Beeld
Pixabay

RHP, het Europese Kenniscentrum voor substraten, geeft aan normen te gaan ontwikkelen voor pesticiden in grondstoffen voor substraten. Maar eerst gaat ze onderzoek doen naar hoe vaak het voor komt, om welke residuen het gaat, in welke mate en wat de risico’s zijn voor gewassen en mensen die die gewassen eten.

RHP geeft aan aangeleverde productmonsters van een aantal grondstoffen sinds enige tijd standaard te controleren op eventueel aanwezige resten van pesticiden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om  compost, schors, houtvezel, kokosproducten, organische meststoffen, klei, maar ook substraten en potgrond.

Gevaar voor de mens?

Het kenniscentrum geeft aan dat residuen van pesticiden in organische grondstoffen in veel gevallen niet te voorkomen zijn en onbekend is wat acceptabele grenzen zijn voor die residuen. Sinds een jaar wordt er ook gekeken of de residuen in die niveaus worden opgenomen door gewassen die op die grondstoffen worden geteeld en of dit gevaarlijk is voor mensen die de gewas die opeten.

Plantresponstest

Geselecteerde productmonsters van grondstoffen die gecertificeerde bedrijven aanleveren voor een plantresponstest, scant RHP ook op residuen. Wordt er iets aangetroffen dan wordt het gewas dat werd gebruikt voor deze proef hierop nader geanalyseerd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om productmonsters specifiek aan te leveren voor een residuscan. Een plantresponstest wordt uitgevoerd om te toetsen of grondstoffen en substraten veilig zijn voor gewassen. Ze worden ook gedaan in de ontwikkeling van nieuwe grondstoffen om de geschiktheid voor substraattoepassing te testen.

RHP geeft aan eerst voldoende onderzoek te willen doen, daarna gaat werken aan normontwikkeling voor het RHP-keurmerk en daarna kunnen de nieuwe eisen worden opgenomen in het productcertificatieschema.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster