Vorige

RFH verruimt mogelijkheden klokvoorverkoop

Beeld
Royal FloraHolland

Royal FloraHolland verruimt de mogelijkheden van klokvoorverkoop. Kwekers krijgen de gelegenheid om gedurende de dag de prijs te verlagen. Bovendien wordt het maximumpercentage van hun klokaanvoer dat kwekers kunnen inzetten voor KVV verhoogd naar 80%.

De veranderingen die Royal FloraHolland (RFH) doorvoert komen voort uit experimenten die ze deed met klokvoorverkoop (KVV). In de pilot experimenteerde RFH onder meer met prijsaanpassingen in klokvoorverkoop. Kwekers kregen de mogelijkheid om hun klokvoorverkoopprijzen gedurende de dag te verlagen. De optie om prijzen te verhogen bestond al. Ruim driekwart van de kwekers nam deel aan het experiment. Van deze kwekers heeft 30% de prijs een keer verlaagd.

Kwekers gaven aan dat ze door de prijzen in KVV aan te kunnen passen dichter op de markt zitten en meer verkopen. Kopers waren al gewend aan prijsschommelingen in de directe handel, waardoor deze wijziging door hen soepel werd ontvangen. RFH heeft besloten om de mogelijkheid de prijzen gedurende de dag te verlagen vanaf 17 december voor alle kwekers en productgroepen beschikbaar te stellen in Floriday.

Maximaal tot 80%

Tijdens het experiment met klokvoorverkoop konden kwekers ook tot maximaal 100% van hun aanbod via KVV verkopen. Eerder was het maximum 50%. Ruim 400 kwekers namen deel aan dit experiment. De helft van hen stelde het klokvoorverkoop-percentage op 100% in. De belangrijkste uitkomst voor kwekers was dat ze grotere transacties realiseerden. Ze merkten tevens dat nicheproducten sneller werden verkocht.  Kopers gaven aan dat ze een gebrek aan zekerheid misten omdat veel partijen al uitverkocht waren voordat deze partijen de klok bereikten. 

Het vervolg is dat voor zowel bloemen- als plantenkwekers het maximumpercentage klokvoorverkoop per 17 december ingesteld worden op 80%, met een minimum van 1 fust beschikbaar voor de klok. RFH wil hiermee inspelen op wensen van kwekers en zorgen dat kopers voldoende partijen voor de klok terugvinden.

Een derde experiment met KVV was dat kwekers de starttijd van hun KVV-aanbod vervroegen van 12.00 uur naar 8.00 uur. Het vervroegen van de starttijd van klokvoorverkoop bleek minder effectief dan verwacht. Het resultaat was dat er een aantal transacties plaats vond tussen 08:00 en 12:00 uur, vooral via gekoppelde webshops. Het extra aanbod bleef beperkt, mede doordat kwekers pas later op de dag een compleet overzicht van hun oogst hebben. Daardoor zijn ze niet in staat om vroeger aan te bieden. 

Nieuwe dienstverlening

RFH werkt nu aan een nieuwe dienstverlening  gericht op uitbreiding van de daghandel, waarbij kwekers hun commerciële voorraad straks eerder beschikbaar kunnen stellen, onafhankelijk van het verkoopkanaal en flexibel kunnen ophogen. Belangrijk hierbij is dat het mogelijk wordt om voorlopige voorraden in te voeren en later op te hogen zonder dat dit effect heeft op de klokloting.

Hier lees je meer over de experimenten van RFH met klokvoorverkoop.

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster