Vorige

RFH betreurt mogelijk risico medewerkers met asbest

Beeld
Royal FloraHolland

Royal FloraHolland (RFH) betreurt dat mogelijk medewerkers in Aalsmeer risico hebben gelopen met asbest. De veiling geeft aan de verantwoordelijkheid voor de gezondheidsrisico’s van medewerkers die daaruit voortvloeien te erkennen. De kantonrechter in Amsterdam bepaalde vorige week dat RFH onrechtmatig handelde door werknemers jarenlang bloot te stellen aan arbeidsomstandigheden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

RFH: „We weten dat er in de oude gebouwen op de veilinglocaties asbest aanwezig was en soms nog is. Asbest is niet verboden, maar we willen er van af. Waar mogelijk hebben we het al gesaneerd. In het verleden zijn (oud) medewerkers met asbest, en ook mogelijk met asbestvezels, in contact geweest. Het gaat dus alleen over medewerkers van de technische dienst die vóór 2009 technische werkzaamheden hebben verricht aan onze gebouwen.”

De veiling stelt verder dat wat in het verleden niet goed is gegaan, ze niet kan terugdraaien. „Gelukkig hebben zich tot op heden geen (oud-)medewerkers gemeld met aan asbest blootstelling gerelateerde klachten of ziekte. In geval van risicovolle werkzaamheden aan asbesthoudend materiaal, zoals sanering, worden deze bij Royal FloraHolland inmiddels uitgevoerd door een daartoe erkend bedrijf volgens de nu geldende richtlijnen, met gebruik van beschermende kleding en alle noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen.”

RFH beraadt zich op vervolg uitspraak

De Amsterdamse kantonrechter deed op 19 januari jl. uitspraak over de positie van medewerkers die bij Royal FloraHolland met asbest te maken hebben gehad. De uitspraak heeft betrekking op medewerkers die vóór 2009 technische werkzaamheden hebben verricht aan het gebouw in Aalsmeer.

De rechter gaf aan dat RFH onrechtmatig gehandeld heeft. De rechter deed zijn uitspraken in een zaak aangespannen door Bureau Beroepsziekten FNV aangespannen rechtszaak ten behoeve van circa 15 aan asbest blootgestelde werknemers. Zij zijn allen werkzaam voor de organisatie CBRE, die nu verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de Royal FloraHolland-locaties. De veiling heeft de mogelijkheid binnen drie maanden tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. RFH beraadt zich op een vervolg op de uitspraak van de rechter, laat de veiling in een reactie weten.

‘Echt heel goed nieuws’

FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg noemt de uitspraak van de rechter ‘echt heel goed nieuws’. „We hebben er, samen met onze leden, hard voor geknokt om een ‘verklaring voor recht’ te krijgen en de waarheid in deze onverkwikkelijke zaak vast te leggen. Jarenlang wist Royal FloraHolland dat er met asbest was gewerkt en dat de medewerkers hieraan zijn blootgesteld.”

Het vonnis geldt voor alle werknemers die in de technische dienst en andere afdelingen van Royal FloraHolland aan asbest zijn blootgesteld en die het risico lopen op een asbest-gerelateerde ziekte. Brandenburg: „Er heeft zich op dit moment nog geen ziekte geopenbaard, althans voor zover ons bekend, maar mocht zich dat voordoen dan staat nu op voorhand vast dat er blootstelling is geweest. En dat Royal FloraHolland in strijd met de Arbowet, de mensen onvoldoende heeft beschermd en daardoor onrechtmatig heeft gehandeld. Daar kunnen alle werknemers die dit treft dus een beroep op doen.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster