Resten van gewasbeschermingsmiddelen en lege verpakkingen worden ingezameld in het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland. Een gespecialiseerd bedrijf haalt het materiaal op. Tuinders melden zich daarvoor nu aan bij STORL.
De Stichting Opruiming Resten en Lege Verpakkingen in de Landbouw (STORL) komt de restanten later dit jaar ophalen.
Strafbaar
De inname is gratis tot 50 kilogram of liter per afhaaladres. Voor grotere hoeveelheden betaalt de tuinder de kosten. Ook inmiddels verboden beschermingsmiddelen worden opgehaald, zonder dat een boete volgt. Bezit van dergelijke middelen is strafbaar. Hoogheemraad Stijn van Boxmeer: „Zo’n inzamelingsactie helpt bij het voorkomen dat resten van gewasbeschermingsmiddelen in het milieu komen.”
Regeling
STORL is een samenwerking tussen onder meer organisatie CropLifeNL van gewasbeschermingsproducenten, Agrodis (distributeurs) en LTO Nederland. De regeling bestaat nu ongeveer een jaar. Telkens wordt in een andere regio een inzameling gehouden. Waar en wanneer de bedrijven het afval ophalen, is afhankelijk van de aanmeldingen.
Pleitbezorgen Gerard Top waarschuwde tuinders eerder namens STORL: inzameling van verpakkingen wordt steeds moeilijker. In Groningen, Friesland en Drenthe brengen de telers zelf de middelen weg naar de milieustraat, maar de inzameling voor bedrijven wordt steeds vaker gesloten. Die moeten dan uitwijken naar particuliere bedrijven. In andere provincies zoals Noord-Holland bestaat al een fijnmazig inzamelingssysteem. „Je hebt er al voor betaald, dus doe mee aan de inzameling”, roept Top op. „Bovendien moet je ook goed met je restanten en verpakkingen omgaan, net zoals je verstandig met je middelen omgaat.”