Het kost nog een paar jaar voordat telers ziektes in het veld kunnen voorspellen met behulp van kunstmatige intelligentie. Met het project Remote Sensing zijn inmiddels de eerste stappen gezet maar er zijn meerdere teeltseizoenen nodig om het systeem voor de praktijk geschikt te maken. “En dan moeten we ook nog zorgen dat dit in de wet- en regelgeving past en kijken naar de kosten”, aldus Maarten Prins, programmamanager Greenport Duin- en Bollenstreek.
In de Duin- en Bollenstreek is een paar maanden geleden begonnen met een project Remote Sensing om te onderzoeken of ziektes in planten kunnen worden gedetecteerd met behulp van drones en satellieten. Idee is dat als vroegtijdig signaleren van ziektes in het veld werkt, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk naar beneden kan. Voor het project werkten telers samen met het Katwijkse Unmanned Valley, NL Space Campus, gemeente Katwijk en Holland Rijnland.
Botrytis
Het afgelopen voorjaar hebben drones verschillende vluchten boven de velden gemaakt. Die beelden zijn inmiddels bekeken door de betrokken telers op de aanwezigheid van Botrytis bij tulpen en hyacinten. “Wat nu nodig is, is kijken of dat wat het systeem signaleert ook klopt. Daarvoor moet in het veld worden gecheckt hoe vaak het klopt en hoe vaak niet. Als dat goed werkt, ga je naar het systeem om botrytis te voorspellen. Als je dat kan, kan je eerder en gerichter ingrijpen met de moderne spuitsystemen, waarbij je niet meer het hele veld hoeft te spuiten, of wellicht gericht door de drone zelf”, vertelt Prins.
Werkbaar
Voor het systeem echt bruikbaar is voor de telers, duurt dus nog een paar teeltseizoenen, is zijn verwachting. Bovendien moet daarna nog worden gekeken hoe het systeem in de praktijk werkbaar is. Zo moet er duidelijkheid zijn wie er aansprakelijk is als een drone schade veroorzaakt. Bovendien mogen drones nu alleen vliegen als er een piloot aanwezig is. Prins: “Telers hebben echt niet de hele dag de tijd om met een drone te vliegen om data te verzamelen. Wellicht kan een loonwerker de drone aanschaffen en ermee vliegen. Dan praten we natuurlijk ook weer over kosten waarover we open en eerlijk moeten zijn.” Hij hoopt dat hier de komende tijd oplossingen voor komen. “Uiteindelijk willen we verduurzamen. Dit is een manier dus hopen we dat de rijksoverheid ook een handje helpt bijvoorbeeld met de regelgeving.”