Vorige

Rainlevelr groeit naar 28.100 m3 opvangcapaciteit

In het project Rainlevelr verdubbelde de afgelopen twee jaar het aantal deelnemers en de capaciteit voor opslag van regenwater in bassins. Met Adrichem Potplanten uit Monster staat de teller nu op 50 deelnemers en 28.100 m3 opvangcapaciteit.

In Rainlevelr werken telers en Hoogheemraadschap Delfland samen aan droge voeten. Deelname is vrijwillig. De opvangcapaciteit is gewenst bij zware buien en bedoelt om wateroverlast/-schade in een gebied te minimaliseren. Het is berekend op basis van het aangesloten areaal kassen. Als de betrokken bedrijven in hun bassin of silo ruimte maken om 10 mm regenwater te kunnen bergen, dan is dat bij de huidige 281 hectare 28.100 m3 ‘buffer’. Voorafgaand aan een zware bui informeert het Hoogheemraadschap Delfland de tuinder per sms over de neerslagverwachting en vraagt hem om ruimte te maken in zijn hemelwaterbassin of silo.

In februari 2020 verwelkomde Rainlevelr Lugt Lisianthus uit Monster als 25ste deelnemer. Toen was 139 hectare aangesloten, samen goed voor tenminste 13.900 m3 waterberging. Twee jaar later staat de teller op 281 ha, vijftig deelnemers en 28.100 m2 opvangcapaciteit.

Accountmanager Hugo Vreugdenhil (links) en Tim van Adrichem vieren 50 x Rainlevelr met een taart voor het voltallige personeel (foto Thierry Schut)

Twee redenen voor deelname

Teler Tim van Adrichem motiveert zijn twee reden voor deelname aan Rainlevelr: „De ene is een praktische omdat er toch al werkzaamheden op ons bedrijf plaatsvonden, kon dit tegelijkertijd uitgevoerd worden. Deelnemen aan Rainlevelr heeft als extra voordeel dat ik het niveau in mijn silo kan beheersen, dat was de andere reden. En als het je dan niets extra’s kost, omdat Delfland de kosten van de extra voorzieningen eenmalig vergoedt, dan is de keuze snel gemaakt. En natuurlijk speelt in je afweging ook mee dat je graag een steentje bijdraagt aan het voorkomen van wateroverlast. Dat we nu als nummer 50 in het zonnetje gezet worden en straks lekker ‘aan de taart gaan’, is natuurlijk super leuk.”

Bij Rainlevelr zijn ook gemeente Westland en Glastuinbouw Nederland betrokken. Het begon in 2012 met een pilot bij tomatenkwekerij Lans en was enkele jaren onderdeel van het Europese samenwerkingsverband Sponge2020.

Voor meer informatie: Rainlevelr.com

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster