Vorige

Rabobank: investeringen nodig voor duurzame toekomst tuinbouw

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

De tuinbouw heeft in 2023 tot nu toe een goed jaar achter de rug, meldt Rabobank in een recent rapport. De bedrijven staan er financieel gemiddeld goed voor. Ondernemers maken zich wel zorgen over kostenstijgingen die er binnenkort aankomen. Voor een duurzame tuinbouw is investeren nodig

De meeste tuinbouwbedrijven hebben volgens de Rabobank een ruime liquiditeitspositie. Ze constateert tevens terughoudendheid met investeringen. Punt van aandacht is de regelgeving over verpakking, want die raakt ook de tuinbouw. Ook de energiebesparingsplicht zal de komende tijd invloed op glastuinbouw én opengrondstuinbouw, gezien de energiebesparende maatregelen die bedrijven als gevolg daarvan moeten nemen

Rabo-tuinbouwbarometer scoort ruim voldoende tot goed

De meest recente meting van de Rabo-tuinbouwbarometer (zie grafiek) komt uit op een score van 7,3. Dat is een kleine stijging: vorig kwartaal was dit nog een 7,1. Uit de gegevens van de Rabo-tuinbouwbarometer blijkt dat alle deelsectoren het redelijk tot goed doen.

Sierteelt doet het minder, marktevenwicht phalaenopsis verbeterd

De sierteelt onder glas doet het duidelijk minder dan de glasgroenten, concludeert de Rabobank. De prijzen in de (warme) zomermaanden waren lager dan in 2021 en 2022 door minder vraag uit belangrijke markten als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is afwachten hoe de vraag met Kerstmis en Valentijnsdag zich ontwikkelt. Het aanbod uit Afrika lijkt door lagere vliegtarieven weer op peil te zijn. Daardoor is de concurrentie feller dan tijdens de Covid-19-periode. Door de oorlog in Israël is aanvoer uit dat land momenteel beperkt.

In de potplanten lijkt het aanbod van phalaenopsis na de sanering van het areaal beter aan te sluiten bij de vraag. Het marktevenwicht is flink verbeterd. Bij andere potplanten ligt er wel druk op de prijs doordat de consument deze zomer minder kocht.

Recycling: het toverwoord in de regelgeving voor verpakking

De bank haalt in haar rapport aan dat de Europese Commissie een nieuw voorstel voor de verpakkingsindustrie heeft gepresenteerd. Het doel van deze Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) is om de circulariteit te vergroten, duurzaamheid te verbeteren en beter om te gaan met restafval. Dit voorstel leidt waarschijnlijk in 2024 tot nieuwe wet- en regelgeving. Natuurlijk is het voorstel belangrijk voor de verpakkingsindustrie, schrijft de bank, maar indirect beïnvloeden de voorwaarden ook de productie – en handelsbedrijven in de tuinbouwketen. Al met al is verpakking daarom een thema om met verpakkingsleveranciers te bespreken.

Footprintberekening in de glastuinbouw gaat van start

Rabobank is in samenwerking met Blonk Consultancy van start gegaan om de CO2-footprint van klanten in de (glas-)tuinbouw in kaart te brengen. De footprintberekening brengt de uitstoot van broeikasgassen op bedrijfs- en productniveau in beeld. Dat inzicht biedt tuinbouwbedrijven de mogelijkheid verder te verduurzamen. De uitkomsten kunnen door Rabobank ook gebruikt worden om financed emissions in kaart te brengen. Dit zijn emissies die verbonden zijn aan de balans van Rabobank.

Rabobank en Blonk Consultancy beginnen met een groep klanten in de glasgroente, daarna volgt uitbreiding naar de sierteelt onder glas. Van de deelnemende bedrijven worden per locatie gegevens over oppervlakte, productie, energieverbruik, substraat en bemesting opgevraagd. Na validatie wordt de footprint berekend en teruggekoppeld naar klanten. Langzaam maar zeker wordt de groep bedrijven uitgebreid.

Het volledige rapport is te lezen via deze link

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster