Rabobank concludeert na een sectoranalyse dat de CO2-reductiemogelijkheden tot 2030 vooral beperkt zijn in gebieden met verspreid liggende glastuinbouwbedrijven. Dit kan leiden tot veranderingen in de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee de financierbaarheid in de diverse tuinbouwgebieden.
In sterk geconcentreerde gebieden met mogelijkheden voor aardwarmte zijn de mogelijkheden voor het verlagen van de CO2-emissie veel groter dan in regio's met verspreid en solitair glas, stelt de Rabobank. Dit beïnvloedt de concurrentiepositie van regionale glastuinbouwclusters als hoge energieprijzen voor fossiele brandstoffen de komende jaren aanhouden of als er overheidsmaatregelen voor CO2-beprijzing worden ingevoerd. De mate waarin verduurzaming mogelijk is, heeft invloed op de financieerbaarheid van bedrijven, stelt de Rabobank, maar speelt ook een rol bij nieuwbouw en investeringen in bedrijven.
De Rabobank is bij haar onderzoek uitgegaan van een gelijkblijvend areaal glastuinbouw in Nederland. De vraag kan worden gesteld of dat terecht is. Een productieverhoging per m2 door meer LED-belichting bij een bepaald gewas, geeft een extra productie die niet altijd door de markt te absorberen is. Daardoor daalt mogelijk het areaal van het betreffende gewas. Ook exportmogelijkheden of beleid van supermarkten spelen een rol. En tweede kanttekening is dat de mogelijkheden om besparingsopties te realiseren in samenwerking met niet-glastuinbouwbedrijven of in combinatie met woningbouw (nog) niet goed te kwantificeren is.