Afgelopen weekend, op vrijdag 25 en zaterdag 26 november vierde Quino Bloembinders in Amersfoort het 100-jarig jubileum. Een bijzonder en feestelijk moment om bij stil te staan voor huidig eigenaar Lauritz Prins en zijn team. Genodigden en klanten werden voor het jubileumweekend uitgenodigd. ‘Bij een 100-jarig bestaan gaat het vooral om historie, maar liever kijken we vooruit. Want één ding beloven wij u: er komt nog veel meer moois van Quino’, aldus Lauritz.
Quino Bloembinders is de afgelopen jaren gerund door vier verschillende eigenaren. Op 25 november 1922 opende Cornelis Donath de deuren van zijn gelijknamige winkel. Hij startte met een fruit- en delicatessenzaak waarin hij ook snijbloemen verkocht. Vanaf 1927 zijn er verschillende advertenties terug te vinden van de winkel die door hem wordt omgedoopt tot ‘Myosotis’. Cornelis heeft deze winkel gerund van 25 november 1922 tot en met 1 oktober 1969, meldt VBW op haar website.
Vanaf 1 oktober 1969 is Quino Damen eigenaar van de bloemenwinkel. Quino en Maria Damen waren in die jaren op zoek naar een bloemenzaak en verhuisden vanuit het Westland naar Amersfoort om de winkel over te nemen van Cornelis. Na een aantal jaren veranderen zij de naam van de winkel in Bloembinderij Quino Damen. Quino en Maria kregen grote naamsbekendheid met hun zaak in Amersfoort en omgeving.
Na 25 jaar verkoopt Quino Damen de zaak aan Ton Jonker die op 1 augustus 1994 eigenaar wordt. Hij neemt een gezond bedrijf over, met veel medewerkers. Vakmanschap, service en kwaliteit vormen de belangrijkste pijlers. Wanneer Ton de leeftijd van 65 nadert, zoekt hij naar een opvolger. Die vindt hij in de persoon van Lauritz Prins. Wanneer Ton 70 jaar is, verkoopt hij de winkel officieel aan Lauritz.
Modernere naam
Vanaf 1 maart 2017 is Lauritz Prins de eigenaar van de bloemenwinkel. Hij moderniseert de naam van de winkel naar Quino Bloembinders en voert een grote verbouwing door. In 2019 wordt de winkel door VBW uitgeroepen tot Start-Up van het Jaar. Omdat hij op dat moment de winkel nog niet langer dan vijf jaar heeft, wordt deze prijs speciaal in het leven geroepen omdat de vakjury onder de indruk is van de voortgang.