Vorige

Provincie koopt 15 ha grond in Egmond aan den Hoef

Beeld
Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland heeft ruim 15 hectare grond in Egmond aan den Hoef gekocht die geschikt is voor de bloembollenteelt. Die grond kan worden ingezet als ruilgrond voor bollenbedrijven die nu in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) zitten en daar weg willen.

Het gekochte areaal is van een bollenteler in Egmond aan den Hoef en de 15 hectare bestaat uit vijf percelen. De verkopende partij, het bollenteeltbedrijf, heeft de provincie middels de inzet van een makelaar zelf benaderd met het aanbod de gronden te verkopen. Noord-Holland betaalt hiervoor een marktconforme prijs, aldus de provincie.

Sinds een jaar is de provincie in gesprek met de grondbezitters voor het gebiedsproces Weidse Polders dat ligt tussen Bergen, Egmond aan den Hoef en Alkmaar. In dit gebied liggen stukken grond die binnen het Natuurnetwerk liggen maar waar bollen worden geteeld. In totaal gaat het om 117 ha bollengrond. Een woordvoerder van de provincie: “Wij zijn met de eigenaren pro-actief in gesprek om te vragen hoe zij de toekomst van hun bedrijf zien.” Daarmee benadrukt de woordvoerder dat er zeker geen sprake is van dwang. Het is volgens de provincie met name voor bollentelers lastig om natuur te combineren met hun teelt.

Diverse ondernemers hebben om die reden aangegeven hun grond binnen het Natuurnetwerk aan de provincie te willen verkopen als er voor hen ruilgrond op een plek buiten het Natuurnetwerk beschikbaar is. Met de koop in Egmond aan den Hoef komt die mogelijkheid voor ondernemers dichterbij, aldus de provincie.

Vorig jaar februari kocht de provincie Noord-Holland in Egmond-Binnen ook 13 hectare grond gekocht voor het betreffende gebiedsproces.

Afronden Natuurnetwerk

In Noord-Holland lopen van ’t Gooi tot aan Texel vele gebiedsprocessen om de natuur sterker te maken. De provincie voert sinds 2019 actief grondbeleid om ruilgrond en gronden die binnen het Natuurnetwerk vallen te verkrijgen. Daarmee wil Noord-Holland het Natuurnetwerk afronden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster