Vorige

Potweb wint Greenovation Award 2023

Beeld
Hans Neefjes en Solvent

Een consortium van de phalaenopsiskwekerijen Levoplant, Ter Laak Orchids en Opti-flor en Solvent Engineering won met hun Potweb de Greenovation Award 2023. Het is een soort panty om bovenkant van iedere pot die op een milieuvriendelijke manier de lastpak potworm geen kans geeft bij de teelt van de potorchidee.

Royal FloraHolland-CEO Steven van Schilfgaarde feliciteerde tijdens de Trade Fair Aalsmeer de vier initiatiefnemers voor de potweb op het podium met het winnen van de prijs voor de beste duurzame innovatie van het jaar. Richard ter Laak, van Ter Laak Orchids: „Het winnen van deze prijs is belangrijk voor ons, het is een echte opsteker. Door de politieke en maatschappelijke druk is het belangrijk dat we de krachten bundelen. Daar is deze samenwerking een mooi voorbeeld van.”

Milieuvriendelijk bestrijden met Potweb
De potworm is al diverse jaren een serieuze bedreiging voor de phalaenopsis-teelt. De Lyprauta-mug legt haar eitjes in de bark, en de larven (potwormen) die daaruit voortkomen tasten de wortelpuntjes aan, wat tot aanzienlijke verliezen in de teelt kan leiden. Chemische oplossingen zijn er niet (meer) en zijn sowieso ongewenst vanwege hun residu. De meeste telers zijn al enkele jaren overstapt op het volledig afdekken van hun planten met gaasdoek in de opkweekfase. Nadeel daarvan is dat het licht wegneemt en controle van de planten lastig maakt.

De ontwikkeling van de potweb begon in 2019. Hij is gemaakt van materiaal dat zo dun is als een panty. Hij wordt machinaal per tiental over de pot gespannen, en is ondoordringbaar voor muggen. Bijkomend voordeel is bark niet meer uit de pot kan vallen tijdens transport. De planten kunnen zelfs liggend vervoerd worden. Dit levert in sommige gevallen een besparing in laadvolume en daarmee transportkosten op.

Oordeel van de jury
De vakjury én het publiek, beide hebben 50% aandeel in de eindbeoordeling, kozen de potweb tot winnaar van de Greenovation Award 2023. In de vakjury zaten dit jaar Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland), Elise Wieringa (Royal Lemkes) en Maarten Bánki (Royal FloraHolland).

Uit het juryrapport: “Potweb is een prachtig voorbeeld van een praktische oplossing voor een teelttechnisch probleem, die direct milieuwinst oplevert. Chemisch gewasbeschermingsmiddelengebruik is een actueel en belangrijk onderwerp in de sector. Deze innovatie laat zien hoe het anders kan. Het is ook nog eens een mooi voorbeeld van een vruchtbare samenwerking tussen kwekers en hun leverancier.”

Vanaf 1 oktober 2023 is Potweb voor alle telers beschikbaar op de markt


In het Vakblad van 24 november een uitgebreider achtergrondverhaal over de Potweb.

Nummers 2 en 3
Op plaats 2 is geëindigd Gova BV, met hun peat free Laurus Nobilis. De jury vindt het veenvrije assortiment een mooi voorbeeld van een marktgerichte oplossing. De derde plaats is voor Eco Flowerbox FECT (foto hieronder) van Paardekooper Group (Dillewijn Zwapak / Broekhof).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster