Vorige

‘Pink Stone’ wint Interpolis Tulpenprijs 2022

Beeld
Vaktentoonstelling en Hortipoint

De roze enkelbloemige tulp ‘Pink Stone’ Interpolis Tulpenprijs 2022. Veredelaar Marax wint ontving de Award tijdens de 22e editie van de Vaktentoonstelling bij Vertify in Zwaagdijk-Oost.

Sectormanager landbouw Melissa van de Kam van Interpolis reikte de prijs donderdagavond 17 februari uit aan inzenders Mark Ruiter (midden) en Axel Vroling van Marax. Van de Kam vertelde dat Interpolis de tulpensector een warm hart toedraagt, een sector is die met vakmanschap en aandacht voor kwaliteit steeds weer laten zien dat ze klaar zijn voor de toekomst.

Strakke tulp

Cultivar ’Pink Stone’, een nakomeling van een kruising uit 1998 tussen ’White Ideal’ en ’Kung Fu’, is te typeren als een strakke, uniforme tulp, met goede poot, blad en bloemverhouding. Mark Vroling van Marax vertelde dat ze die kruising destijds maakten om ze dachten dat de markt behoefte heeft aan een zware roze tulp. Inmiddels is 5 ha bollenteelt van de cultivar. Kilo’s plantgoed (ongeraapt) van oogst 2022 zijn te koop.

De viermans vakjury (bloemenexporteur Sven Jong, de bollenexporteur Joris de Waard en Nico de Wit en CNB-teeltadviseur Yorick van Leeuwen) oordeelde dat de prijswinnaar zowel op water als potgrond uitstekend te broeien. Bovendien zit hij mooi in het blad.

Juryvoorzitter Yorick van Leeuwen meldt in onderstaande video ook dat de tulp voldoende lengte maakt en bijzonder stevig is. Hierdoor is hij goed te verwerken tijdens en na de oogst. De knoppresentatie in het plukstadium is roze wit en in de uitbloei kleurt de bloem mooi door. Met gemiddeld 21 kasdagen is het een vlotte broeitulp. Pink Stone is vanaf begin januari te broeien en is daardoor volgens de jury een goede aanvulling in het vroegere broeisegment.

Juryvoorzitter Yorick van Leeuwen presenteert de prijswinnende tulp Pink Stone (fragment uit video van de Vaktentoonstelling)

Prijs voor nieuwe tulpen

Voor de Interpolis Tulpenprijs worden jaarlijks tien nieuwe cultivars genomineerd. Voorwaarde is dat er minimaal 0,5 en maximaal 5 ha. bollenteelt van de cultivar moet zijn op het moment van aanmelden. Van ’Pink Stone’ was bij aanmelding medio 2021 ongeveer 2,7 ha bollenteelt.


Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster