Vorige

Pilot: bermgras omzetten in waterstof en veenvervanger

Beeld
Delphy

Groenvoorziener Vermeulen Groep, ontwikkelaar NettEnergy en adviesbureau Delphy hebben deze maand groen licht gekregen om waterstof te gaan maken van bermgras uit de regio. Bij het proces wordt ook biochar gevormd, een soort houtskool die mogelijk kan worden gebruikt als veenvervanger in de boomkwekerij. Het project draagt de naam Groene Hart Waterstof.

De Vermeulen Groep in Hazerswoude voert in opdracht van overheden het onderhoud uit van bermkanten en groenbeheer. Het verzamelde restmateriaal wordt momenteel tegen kosten afgevoerd naar een composteerder; een laagwaardige bestemming voor een waardevolle grondstof. De pilot is erop gericht de energie die is opgeslagen in dit materiaal om te zetten naar waterstof en biochar door middel van vergassing, een nieuwe techniek van NettEnergy. Verder wordt onderzocht hoe de biochar kan worden verwaard, bijvoorbeeld als substraat in de boomkwekerij. Op de onderzoekslocatie van Delphy in Hazerswoude zullen testen worden uitgevoerd.

Niet alleen in de industrie is de belangstelling voor waterstof groot, maar ook in het landelijk gebied zouden kleinschalige H2-installaties, naast zonneparken en windturbines, een bijdrage kunnen leveren aan een fossielvrije energievoorziening. Zo wil de Vermeulen Groep in de toekomst materieel op zelfgeproduceerde waterstof laten draaien.

Het initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn. Regio Rijnland ondersteunt het project financieel. Vanaf medio mei-juni 2022 is de verwachting dat belangstellenden de pilot-installatie in een rondleiding kunnen bezoeken op het terrein van de Vermeulen Groep te Hazerswoude.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster