Onderzoekskwekerij Delphy in Hazerswoude-Dorp test biofoam als alternatief voor potgrond. De test is deel van het zogeheten PHAntasticproject.
Binnen PHAntastic draait het om het maken van biofoam voor verschillende teelten, als vervanger van potgrond. Dit onderzoek neemt onderzoekskwekerij Delphy in Hazerswoude-Dorp voor haar rekening. Een biologisch afbreekbare mulch produceren om de grond te bedekken is het tweede doel. Daar werkt Vertify in Zwaagdijk-Oost aan.
Landbouwchemicaliën en plastic
De resultaten van PHAntastic zijn gericht op de vermindering van de vervuiling door landbouwchemicaliën en plastic. Een ’familie’ van bio-gebaseerde, biologisch afbreekbare polymeren (PHA’s) ligt aan de basis. Het project levert bij succes twee toedieningssystemen op (mulchfilms en groeischuimen), gemaakt met PHA’s met aminozuren, in stukjes geknipte eiwitten, micro-elementen, elicitors en plantengroei bevorderende rhizobacteriën. Die vervangen straks de synthetische landbouwchemicaliën.
EU-project alternatief potgrond
PHAntastic is een 4-jarig internationaal EU-project waaraan 16 partijen meedoen uit Spanje, Italië, Bulgarije, België, Zweden en Nederland. De EU streeft halvering van het gebruik van kunstmest en chemische pesticiden tegen 2030. Gecontroleerde, op polymeren gebaseerde afgiftesystemen die agrochemische verliezen als uitlogen, vervluchtigen voorkomen zijn beschikbaar. Die zijn echter gebaseerd op niet-biologisch afbreekbare polymeren en veroorzaken plasticvervuiling. Andere landbouwplastics (mulchfilms en groeischuim) worden ingezet voor een een optimaal plantenmilieu en om agrochemische schade te voorkomen. Nadeel is de hoeveelheid niet-biologisch afbreekbare kunststoffen die vrijkomen in het milieu.
Behalve Delphy en Vertify werkt ook Wageningen University & Research aan alternatieve teeltmedia.