Vorige

Percentage klokvoorverkoop RFH omlaag

Beeld
Arie-Frans Middelburg

Per 3 april a.s. mogen kwekers die via de klokken van de exportvestigingen van Royal FloraHolland afzetten nog 45% inzetten voor klokvoorverkoop. Deze maatregel moet voorkomen dat er een verschuiving van kloktransacties plaatsvindt. Door het piekplan van de veiling kunnen inkopers minder fijnmazig kunnen inkopen.

De aanpassing van het percentage klokvoorverkoop (KVV) is een gevolg van de maatregelen die RFH neemt om de voorjaarspiek in de aanvoer soepel te distribueren naar de kopers. RFH besloot eerder om grover te veilen en in de distributie medewerkers eerst maximaal in te zetten in bloemen. Als duidelijk is dat de eindtijd voor bloemen gehaald wordt, zet ze volop in op de distributie van planten.

Het grover veilen kan ertoe leiden dat er een verschuiving van kloktransacties plaatsvindt naar klokvoorverkoop omdat daar nog wel per fust of tray ingekocht kan worden. Daarom stelt Royal FloraHolland de huidige maximering van klokvoorverkoop bij van 50 naar 45%. Als het nodig is dan verlaagt de veiling het percentage klokvoorverkoop met stappen van 5% tot het gewenste effect bereikt is. Een op de vier kloktransacties is een KVV transactie.

Te zwaar effect

Het lagere KVV-percentage geldt voor de hele piekperiode van begin april tot juni als de aanvoerhoos van zowel snijbloemen als planten samenvalt. RFH maakt geen onderscheid tussen dagen, locaties, productgroepen en bloemen/ planten. Veilgroepen met B1-kwaliteit, A2-kwaliteit planten en de uitgeplaatste/ overveilgroepen zijn niet meer beschikbaar voor KVV.

Het ophogen van de minimale transactiegrootte van KVV is volgens RFH geen optie. Door de transactiegrootte op te hogen worden veel een fust transacties die via een webshopkoppeling tot stand komen, nagenoeg onmogelijk. Dit is een te zwaar effect, waarmee deze optie vervalt, aldus de veiling.

RFH heeft ook meer bekend gemaakt over het grover veilen. Door iets grover te veilen, wil de veiling in de piekperiode het aantal transacties met 10 tot 15% verminderen. Ze verwacht hierdoor verbeterde eindtijden voor bloemen te realiseren, en met planten op het merendeel van de dagen een eindtijd realiseren van uiterlijk 14.00 uur, met enkele uitschieters.

Werven extra personeel

RFH start zoals gewoonlijk met lage keur (transactiegrootte), zodat kleine transacties op de klok mogelijk blijven. De Veilingmeester blijft hierbij continue de prijsvorming bewaken en bepaald nog steeds het verloop van de koopgrootte.

Naast het grover veilen en het maximeren van de KVV zet RFH ook andere acties in waaronder vroeg-veildagen, werven van extra personeel – RFH heeft tijdens piek 200 extra medewerkers nodig – , inzet van kantoorpersoneel en versnelde start bloemendistributie met eindsprint bij planten. Deze maatregelen zijn na overleg met kwekers en kopers tot stand gekomen. Per 3 april 2023 gaat het piekplan in werking.

Leendert Jan Plaisier en Ruud Knorr gaven eerder in een interview met de Bloemisterij uitleg over de maatregelen van RFH om de tijdens de voorjaarspiek een voorspelbare logistiek te realiseren in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. Dat lees je hier.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster