Vorige

Pelmachine Hegro krijgt Innovatieprijs

Beeld
HeGro

Herbert Grootenboer heeft woensdag 10 januari voor zijn HeGro-pelmachine de Innovatieprijs gekregen op de Mechanisatie Tentoonstelling in Vijfhuizen. Juryvoorzitter Lucas van Haaster keek uit naar de machine, blijkt uit het oordeel. Programmamanager Maarten Prins van Greenport Duin- en Bollenstreek reikte de prijs uit.

De pelmachine is vorig jaar ontwikkeld door Grootenboer en zijn team, in samenwerking met tulpenkwekers Adrie van der Baan en Laurens Maliepaard. In een paar maanden stond er een prototype, dat al zorgde voor een beter pelresultaat en minder schade. De rollen in de machine, die heen en weer draaien om de wortelpruik van de bollen af te trekken, zijn kleiner dan in traditionele pelmachines en dat is volgens Grootenboer het belangrijkste verschil.

Een interview met winnaar Herbert Grootenboer van HeGro vanaf de Mechanisatie Tenstoonstelling.

Van Haaster is lovend in het juryrapport: ‘Eindelijk een nieuw concept pelmachine. Bestaande problemen van de oude machine zijn oplost en daarbij is de machine erg flexibel in te stellen: of je alles over de pelbanden laat gaan, hoe lang en hoe snel je de bollen over de pelbanden laat gaan. De machine biedt ook mogelijk capaciteitswinst in vergelijking met de oude pelmachine. Kort gezegd: een machine waar de sector aan toe is en vol verwachting naar uitgekeken wordt.’

Maarten Prins (l) en Herbert Grootenboer bespreken de pelmachine bij de uitreiking van de Innovatieprijs.

Tournee

Grootenboer is al met de machine ‘op tournee’ geweest. Kwekers konden de pelmachine in West-Friesland en in de Noordoostpolder aan het werk zien. Inmiddels is de machine ook onderweg naar Nieuw-Zeeland om daar te draaien in het pelseizoen, dat aanstaande is. „Volgens mij hoeft er weinig meer aan te gebeuren, de pelmachine draait prima”, zegt de uitvinder. Hij is inmiddels een samenwerking aangegaan met Total Systems voor levering en onderhoud van de pelmachine.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster