Vorige

Particulier middelengebruik kan risico vormen

Tekst
Beeld
CLM

Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door particulieren wordt niet geregistreerd, maar kan wel een risico vormen voor grondwater en bodemleven. Uit onderzoek door CLM in opdracht van provincies Drenthe en Overijssel blijkt dat 44% van de ondervraagden chemische middelen in de tuin gebruikt.

Middelengebruik door particulieren is relatief klein vergeleken met de landbouwsector. Toch kleeft er risico aan dit gebruik, omdat particulieren niet altijd de benodigde kennis hebben over het doseren en toepassen van middelen.

Azijn en chloorbleek

Zo blijkt uit het onderzoek van adviesbureau CLM dat 44% gewasbeschermingsmiddelen gebruik tegen onkruid, slakken of luizen. Daarnaast zegt 90% van de ondervraagden dat ze chemievrije alternatieven gebruiken.

Kanttekening hierbij is dat veel mensen middelen als azijn en chloorbleek zien als natuurvriendelijke oplossing. Deze middelen kunnen echter ook schadelijk zijn voor planten, bodem- en waterorganismen, vooral wanneer ze niet goed gedoseerd worden.

Rol hoveniers

Volgens CLM wordt de rol van de particulier bij discussies over gewasbeschermingsmiddelen vaak vergeten. De organisatie wijst erop dat hoveniers kunnen zorgen voor een optimale inrichting van de tuin, waardoor onkruidgroei en plantenziekten kunnen worden voorkomen. Ook spelen partijen als tuincentra en volkstuinen een belangrijke rol in de voorlichting over chemievrije alternatieven.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster