Een motie, die van de tweede kamerleden Anne-Marijke Podt (D66) en Pieter Grinwis (ChristenUnie), over samen met een onafhankelijke commissie bezien of Parkinson gekwalificeerd kan worden als beroepsziekte en deze te laten vallen onder de tegemoetkomingsregeling voor stoffengerelateerde beroepsziekten (TSB) kan vallen, is deze week aangenomen.
Aanleiding voor de indiening is het feit dat professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in verband wordt gebracht met de ziekte van Parkinson. Het RIVM doet daar onderzoek naar, maar dat zal nog jaren duren, stellen de twee. Podt en Grinvis stellen dat in Duitsland, Italië en Frankrijk, na jaren onderzoek, Parkinson is bestempeld als een beroepsziekte voor boeren. Ze vinden dat boeren die gewerkt hebben met goedgekeurde bestrijdingsmiddelen geholpen moeten worden als blijkt dat zij daardoor Parkinson hebben gekregen.
Ze vinden dat er vanaf 2024 extra geld beschikbaar ‘moet zijn in de TSB omdat er rekening moet worden gehouden met een mogelijke uitbreiding van het aantal beroepsziekten als de onafhankelijke commissie de ziekte van Parkinson kwalificeert als een beroepsziekte’.
Eerst praten over reductie, dan areaal beperken
Verder is er in de Tweede Kamer 23 mei al een motie aangenomen om in gesprek met de sector te gaan om te komen tot 50% reductie van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt in 2030 en te komen tot een gids voor goede praktijken voor die teelt. De motie is afkomstig van Harm Holman (NSC) en Eline Vedder (CDA). Ze vinden dat zo’n gesprek eerst moet plaatsvinden voordat Adema onderzoek laat uitvoeren naar de wijze waarop de uitbreiding van het areaal van lelies kan worden beperkt.