Vorige

‘Overheid moet haast maken met tegemoetkoming energiekosten’

Beeld
Shutterstock

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden dat het kabinet een tegemoetkoming energiekosten (TEK) met terugwerkende kracht in de maak heeft voor het energie-intensieve midden- en kleinbedrijf, die in het tweede kwartaal van 2023 opengaat. ‘Maar voor ondernemers is dit nog wel ver weg. Tot deze tijd moet een overbruggingsregeling soelaas bieden, maar ook die is nog niet concreet uitgewerkt’, aldus de ondernemersorganisaties. ‘De tijd dringt.’

Ook komt er voor de tussentijd een overbruggingsregeling. Maar de ondernemersorganisaties delen ook hun zorgen. ‘Voor veel ondernemers dringt de tijd. Zij hebben snel duidelijkheid nodig of ze onder de nieuwe TEK vallen en of de tegemoetkoming voldoende zal zijn om verder mee te kunnen.’ Goed nieuws vinden beide organisaties ook dat ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting onder het prijsplafond voor huishoudens komen te vallen. ‘Ook die kleine bedrijven zien hun energiekosten natuurlijk fors stijgen, qua verbruik zijn zij te vergelijken zijn met huishoudens’.

De ondernemersorganisaties begrijpen dat de uitwerking van de Tegemoet Energiekosten (TEK) tijd vergt, maar dit is voor ondernemers nog wel erg ver weg. ‘Terwijl bedrijven in andere landen al door hun overheid worden geholpen.’ Ook is nog niet duidelijk welke groepen op ondersteuning kunnen gaan rekenen. Zeker ook bij veel (middel)grote industriële bedrijven begint het te knellen, waar productie al wordt afgeschaald en medewerkers naar huis worden gestuurd.

Overbruggingsregeling

Tot het tweede kwartaal 2023 moet een overbruggingsregeling soelaas bieden, maar ook die is nog niet concreet uitgewerkt. ‘Je kunt als ondernemer bovendien pas beslissen of je van zo’n tussentijdse regeling gebruik wilt maken als je weet wat de uiteindelijke tegemoetkoming wordt. Want mocht die tegemoetkoming voor jouw bedrijf ontoereikend zijn, dan heeft die overbrugging misschien geen zin of steek je je in schulden die je nog verder in de problemen brengen.’

Snel duidelijkheid noodzakelijk

MKB-Nederland en VNO-NCW dringen er op aan dat binnen enkele weken bekend wordt hoe de tijdelijke overbrugging eruit ziet en waar ondernemers met de TEK op kunnen rekenen. Volgens de organisaties is het belangrijk dat de regeling geldt met terugwerkende kracht, zodat ondernemers ook hun hogere energiekosten van een deel van 2022 gecompenseerd krijgen. Het enige dat nu bekend is dat de RVO de TEK gaat uitvoeren en dat bedrijven op basis van hun energieverbruik en omzet (welk percentage van de omzet gaat naar energie) een tegemoetkoming kunnen krijgen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster