Overheden moeten meer doen om verspreiding van invasieve exoten te voorkomen. Dat staat in een rapport van IPBES, het biodiversiteitspanel van de Verenigde Naties.
Invasieve exoten zoals Japanse duizendknoop, waterhyacint en reuzenbalsemien, maar ook Amerikaanse rivierkreeften en de Aziatische hoornaar, zijn een bedreiging voor de biodiversiteit. Daarnaast kosten ze wereldwijd honderden miljarden per jaar aan bestrijding. En de kosten worden elke tien jaar vier keer zo hoog.
Handen vol
IPBES, voluit Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, roept daarom overheden op om meer te doen om invasieve exoten te bestrijden. Nederland wordt in het IPBES vertegenwoordigd door Naturalis Biodiversity Center, samen met het Ministerie van LNV en IUCN-NL.
Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis: „Natuur- en waterbeheerders hebben hun handen vol aan Japanse duizendknoop, reuzenbalsemien, grote waternavel, watercrassula en bospest. Ik hoop dat alle overheden, ook die in Nederland, dit rapport ter harte zullen nemen.”’Overheden moeten meer doen om invasieve exoten te bestrijden’