Vorige

Overeenkomst Nederland en Kenia over zeetransport bloemen

Beeld
Rijksoverheid

Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ondertekende een overeenkomst met de Keniaanse regering om bloemen en planten per schip te vervoeren. Volgens Schreinemacher liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers in het transport van Keniaanse bloemen en planten. „Nederland is goed in logistiek, ook in het  gekoeld vervoeren van verse producten”, aldus de minister.

Schreinemacher bezocht vorige week Kenia. Een belangrijk doel van haar reis was om de samenwerking tussen Nederland en Kenia te versterken. Een voorbeeld hiervan is om samen koellogistiek te ontwikkelen om verse Keniaanse producten over zee naar Europa te vervoeren.

Flying Swans wil in samenwerking met de Keniaanse overheid en het bedrijfsleven een nieuwe manier van gekoeld transport ontwikkelen. Flying Swans is een samenwerkingsverband tussen Havenbedrijf Rotterdam, Boskalis, Mercator Novus en GroentenFruit Huis. Eerder zette dit consortium een koelketen in Ethiopië op. Het ging daarbij om fruit.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de ambassade in Nairobi, spelen een belangrijke rol in het contact met de lokale overheid.

Marcel Biemond programmadirecteur van Flying Swans: „Bij de ontwikkeling van dit soort infrastructuur krijgen we vaak te maken met wet- en regelgeving rondom transport en plantgezondheid. Daarnaast zijn locaties vaak in handen van de lokale overheid. Interactie tussen de Nederlandse en lokale overheid is dan ook heel belangrijk.”

Zeevracht van snijbloemen is niet nieuw voor Kenia. De urgentie lijkt groter dan ooit vanwege de hoge luchtvrachtkosten. Zeevracht moet de kosten van transport van bloemen uit Kenia drukken en de uitstoot van CO2 terugdringen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster