Vorige

Opvallend onderzoek PAN naar emissie van kassen

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

Milieugroep Pesticides Action Network (PAN) Europe stelt dat kassen te veel emissie hebben om een uitzondering te houden bij toelating van middelen. Haar onderzoek toont grote verschillen binnen EU aan. Het onderzoek roept vragen op.

Opvallend is dat PAN de situatie in Nederland beschrijft op basis van veel oude rapporten (zelfs uit 1992) en besluiten van de overheid. De redelijk recent ingestelde zuiveringsplicht voor glastuinbouwbedrijven wordt zijdelings genoemd. Zoals bekend zijn daardoor nu technieken voorhanden die voor bedrijven 95 procent van de middelenresten verwijderen. Glastuinbouwbedrijven hebben daar individueel of collectief in geïnvesteerd, of gaan dat doen (Westland).

Tevens moet worden aangetekend dat niet duidelijk is bij welke teelten de monsters zijn genomen: sierteelt of groente. Met name in België werden hoge concentraties waargenomen bij kassen. Nederland en Duitsland hebben met aanzienlijk lagere concentraties. Voor Nederland merkt PAN op dat er veel verschillende middelen zijn gevonden die afzonderlijk aan de voorwaarden voldoen, maar opgeteld gevaarlijk kunnen zijn. Het wetenschappelijk bewijs daarvoor moet nog wel geleverd worden.

Regels kassen aanscherpen

PAN deed onderzoek naar monsters van regen- en oppervlaktewater rondom kassen in België, Nederland, Spanje en Duitsland. Ook monsters van regenwater dat in 1992 is opgevangen bij een woonhuis in Naaldwijk zijn in het onderzoek meegenomen. Uit de onderzochte monsters blijken forse verschillen in concentratie van residuen tussen landen. Een aantal middelen die het vond, is niet toegelaten. PAN raadt de Europese Commissie aan goed onderzoek te doen naar de definitie van kassen. Overheden worden opgeroepen om onderzoek te doen naar de routes waarop resten van middelen weglekken. Daar moeten zij vervolgens beleid voor toelating van middelen op aan te passen. Daarnaast vindt PAN dat strengere normen moeten worden afgesproken om het risico van stapeling van middelen op te vangen.

De milieugroep vindt dat overheden moeten concluderen dat kassen geen gesloten ruimtes zijn en daardoor geen soepele eisen verdienen bij de toelatingsprocedure van bestrijdingsmiddelen. In de eigen conclusies van het rapport lijkt dat afgezwakt.

Dit is de link naar het rapport van PAN en haar bericht ‘het regent pesticiden uit kassen

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster