Vorige

Kom in de kas bij broeiers en kwekers

Tekst
Beeld
Verver Export

Aan Kom in de Kas op zaterdag 6 en zondag 7 april doen dit jaar 112 bedrijven mee. Zo’n 15 bedrijven uit de bloembollen- en bolbloemensector zetten de deuren open en ook een enkele vasteplantenkweker doet mee. Bij broeierij  Ruitenfleur in Nieuwe Wetering vindt de officiële opening plaats van de regio Nieuwe Wetering.

Dit jaar doen er 18 regio’s mee: Aalsmeer, Groningen, Noukoop-Nootdorp, Almere Buitenvaart, Heerhugowaard, Sint- Annaland, Arnhem-Nijmegen, IJsselmuiden, Voorne-Putten, Bommelerwaard, Koudekerke, Westland, Erica, Nieuwe Wetering, Zeeuws-Vlaanderen, Friesland, Noordoostpolder, Zuidplaspolder.

Burgemeester bij regio-opening Nieuwe Wetering

De opening van de regio Nieuwe Wetering is zaterdag 6 april om 10.00 uur bij broeierij Ruitenfleur en daarbij is onder andere de burgemeester van Kaag en Braassem aanwezig. Dit bedrijf in Nieuwe Wetering broeit tulpen en het bedrijf heeft de bedrijfsprocessen vergaand geautomatiseerd. Bij Ruitenfleur is ook een kunstexpositie met werken van regionale kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het thema van Kom in de Kas 2024: Groene Liefde.

Andere deelnemers

In Nieuwe Wetering doet ook Firma Bosdijk mee. Dit bedrijf teelt onder andere Tulpen, Violieren en trachelium. Hier kan ook kennis worden gemaakt met Summerflowers, een promotievereniging van zomerbloemen. Ook Hans van der Meer met een astilbekwekerij in Nieuwe Wetering in Zuid-Holland doet mee. Het bedrijf heeft zich toegelegd op de veredeling en teelt van Astilbes. Op dit bedrijf kan ook kennis worden gemaakt met Biobest en veenvrij substraat (een veenvervanger voor teelten). Speciaal voor kinderen is er een schilderhoek waar ze Groene Liefde kunnen vastleggen op het doek. Ook mag er een naam bedacht worden voor een nieuwe Astilbe.

In Zuid-Holland doen Wubben in Nootdorp mee en Orion Flower in Monster. Wubben heeft de teelten freesia’s en Nerine. Orion Flower kweekt al 7 jaar blauwe Irissen en violieren. De kweker heeft in Spanje ook een bedrijf en daar vindt de bollenteelt plaats. Daar worden ook verschillende kleuren, zoals wit geteeld. In Flevoland doen in Almere Dutch Lily Masters (lelies), Aelmere Tulips (tulpen onder glas), kwekerij de Eenvoud en Gebr. C.A.P. Sticker (lelies en zomerbloemen) mee. In Overijssel doet in IJsselmuiden Hoogendoorn Kwekerij mee. Hoogendoorn kwekerij is de laatste jaren uitgegroeid van kwekerij van perkgoed en bloembollen tot een complete bloemenwinkel/tuincentrum.

Noord-Holland

In Noord Holland doen er ook een paar interessante bedrijven uit de sector mee. Quakelplant BV, in De Kwakel doet mee en heeft Hedera, Dahlia en andere potplanten. Ook Tesselaar Freesia C.V. in Heerhugowaard doet mee. Op het bedrijf worden circa 14 miljoen Freesia’s in een jaar geproduceerd. Ook bollen- en bloemenbedrijf Bakker & Zn BV Kwekerij in Heerhugowaard doet mee. Het bedrijf vermeerdert virusvrij materiaal in de quarantaine kas en heeft hierdoor jaarlijks een instroom van virusvrije leliebollen in haar bollenkraam buiten. De bollen telen ze in Nederland, Frankrijk en Nieuw-Zeeland tot leverbare bol voor de eigen bloemenproductie of voor onze klanten wereldwijd.

Pioenenkwekerij zonder chemie

Kwekerij Braam-van de Pas met pioenrozen in Oosterhout in Gelderland doet ook mee. Het is een kleinschalig, milieubewust en energieneutraal bedrijf. Zo worden er onder andere kippen ingezet om milieuvriendelijk te kweken. Ze telen de pioenrozen zowel in de kassen als buiten, waardoor het oogstseizoen ongeveer 8 weken duurt. Braam-van de Pas teelt ongeveer 30 verschillende soorten in diverse kleuren en heeft ook een thuisverkoop voor de pioenroosplanten. In de teelt worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster