Vorige

EXTRA ‘Online Flower Auction is écht onverstandig’

Beeld
Royal FloraHolland

„Online Flower Auction (OFA) is een onverstandige stap en Royal FloraHolland ondersteunt het initiatief niet.” Dit zegt CEO Steven van Schilfgaarde. De veiling is nog in overleg of de kwekers die via OFA gaan afzetten nog van diensten van RFH gebruik mogen maken.

„Het is het goed recht van kwekers om het initiatief te nemen tot Online Flower Auction, maar wij ondersteunen het niet”, laat Steven van Schilfgaarde weten op de persconferentie over het jaarverslag van RFH van 2021. De CEO noemt het een onverstandig initiatief. Hier geeft hij twee redenen voor.

Een eerste reden is dat OFA, volgens Van Schilfgaarde, niet bijdraagt tot een optimale prijsvorming. Dit laatste is sinds jaar en dag een belangrijk doel van RFH. „De prijsvorming op de klokken van Royal FloraHolland geeft richting aan de bloemen- en plantenhandel. Wij streven naar een faire en voorspelbare prijs.”

Van Schilfgaarde verwacht dat dit lastig wordt als OFA in juni van start gaat. Vraag en aanbod raken versnipperd en dit komt de prijsvorming niet ten goede. „De oprichting van OFA helpt niet om een optimale prijs neer te zetten.”

Boterberg

Een tweede reden is doordraai. RFH vernietigt bloemen en planten die doordraaien. Daardoor komen deze de volgende dag niet op de markt en blijft de prijs de volgende dag in stand. Volgens Van Schilfgaarde werkt OFA niet met doordraai. „Als er niets rond doordraai geregeld is dan kun je in een situatie komen dat er grote voorraden bloemen ontstaan, opgeslagen in koelcellen, vergelijkbaar met de boterberg in de jaren ’70 van de vorige eeuw.”

‘OFA is niet goedkoper dan Royal FloraHolland’

Het is nog niet duidelijk hoeveel kwekers meedoen aan OFA. De initiatiefnemers willen er niets over zeggen, lieten ze afgelopen maandag aan de Bloemisterij weten. Ook bij de veiling is dit niet duidelijk. OFA start in juni met veilen van roos, later volgen andere producten.

Van Schilfgaarde bespeurt een grote aarzeling bij rozenkwekers. „Er wordt steeds meer helder over de kosten van afzet via OFA. Het leidt niet tot lagere kosten voor kwekers. Je ziet daarom aarzeling bij kwekers. Maar kwekers zijn ook opportunistisch. Ze zetten een teen in het water. We raden deelname aan OFA ook richting kopers af. We moeten met zijn allen zorgdragen dat de klokken van RFH een richtinggevend prijsinstrument blijft.”

Mogen kwekers lid blijven?

De CEO weet nog niet of deelname aan OFA consequenties heeft voor kwekers. Of ze nog wel lid mogen blijven van RFH, via RFH mogen afrekenen, fust en karren mogen gebruiken en toegang behouden tot het RFH-terrein. Van Schilfgaarde: „We zitten midden in die discussie.”

RFH is ook nog in gesprek met de initiatiefnemers van OFA. „We overleggen over hoe we het  kunnen ombouwen zodat het wel een verstandig initiatief wordt”, besluit Van Schilfgaarde.

OFA gaf eind vorige week aan in april te starten met proefveilen. Op donderdag 9 juni gaat de digitale landelijke veiling voor het ‘echie’ van start. Dagelijks – van maandag tot en met vrijdag – start OFA om 10:00 uur. De kwekers leveren de geveilde bloemen de volgende dag voor 6:00 uur af in de boxen van de kopers. De vijf grote handelshuizen gaven al in een pril stadium hun steun aan het initiatef van Paul Holla (Holla Roses) en Arie van den Berg (BergRoseS).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster