Vorige

Onderzoek vergunningen waterschappen

Beeld
Shutterstock

Klimaatjurist en voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation fot the Environment (MOB) heeft de waterschappen in de Waddenzeekustprovincies verzocht de documenten rond vergunningverlening openbaar te maken. MOB hoopt met het beroep op de Wet openbare overheid (Woo) boven water te krijgen of de schappen medeverantwoordelijk zijn voor de volgens MOB slechte waterkwaliteit van de Waddenzee.

Volgens MOB voldoet de waterkwaliteit niet aan de Europese normen. De organisatie spreekt van de ‘slechtste waterkwaliteit van alle Europese landen’ en dat is volgens Vollenbroek veroorzaakt door ‘bestuurlijk falen.’ Dat wil de milieu-organisatie aantonen door de vergunningverlening in Noord-Holland, Friesland en Groningen tegen het licht te houden. De agrarische sector wordt door MOB als belangrijke veroorzaker gezien van de verontreiniging.

Vollenbroek wil weten of de waterschappen voldoende hebben ondernomen om ‘lozingen van gewasbeschermingsmiddelen’ terug te dringen. Ook wil MOB dat de lozingen door de scheepvaart en de dieselemissie verder aan banden worden gelegd. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (NNHK) laat in het Noordhollands Dagblad weten dat het schap aan het verzoek van MOB gaat voldoen.

De provincie Groningen heeft een soortgelijk verzoek van MOB gekregen. De organisatie stelt dat melkverwerker FrieslandCampina in Bedum moet sluiten om de lozingen op de Waddenzee te stoppen, net als zoutverwerker Nedmag in Veendam. Wetterskip Fryslân kreeg eerder dit jaar al het verzoek van MOB om de Kaderrichtlijn Water na te leven, omdat de waterkwaliteit in het gebied beneden peil zou zijn. Volgens MOB dreigen er boetes van de Europese Unie als Nederland in 2027 niet aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water voldoet, waarna Nederland net als bij het stikstofdossier ‘op slot’ gaat.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster