Vorige

Onderzoek naar tastzin planten

Beeld
René Faas

Het consortium Green Tissue Engineering (GreenTE) krijgt 22,8 miljoen euro aan zogeheten Zwaartekrachtsubsidie voor het onderzoek naar de tastzin van planten. Bedoeling is dat onder meer wordt uitgezocht welke mechanische verdediging planten hebben tegen schimmels. “Dat is de eerste grote uitdaging in dit programma”, zegt hoogleraar Biochemie en consortiumleider Dolf Weijers van WUR. “Als we dan beter begrijpen hoe een plant waarneemt dat schimmel binnendringt, kunnen we ze misschien ook helpen om weerbaarder te worden.

„Het is al meer dan 100 jaar bekend dat planten tastzin hebben”, zegt hoogleraar Mechanobiologie Joris Sprakel, „Ze voelen aanraking of wind, ze registreren wanneer een schimmel probeert binnen te dringen. Gras bijvoorbeeld, neemt waar of je erop loopt en dat leidt dan tot allerlei processen in de plant die leiden tot meer stevigheid. Maar hoe werkt dat nu precies? Dat is echt nog een blinde vlek in onze kennis.”

Weijers: „Als we beter begrijpen hoe een plant waarneemt dat bijvoorbeeld schimmel binnendringt, kunnen we ze misschien ook helpen om weerbaarder te worden. Dat is de tweede uitdaging. Het gebruiken van de mechanische verdediging van planten is een vaatje waaruit totaal nog niet wordt getapt in alle pogingen planten beter bestand te maken tegen ziekten. Dat zou dus een boost kunnen geven aan de ontwikkeling van voedselgewassen die beter bestand zijn tegen plantziekten.”

Samenwerking

Het Green TE consortium verenigt een breed scala aan wetenschappelijke expertises. Weijers: „Het gaat hier om een complex biologisch vraagstuk dat je niet kunt beantwoorden zonder kennis van natuurkunde, scheikunde en wetenschappelijk modelleren. Dat is kennis die niet in een enkele instelling vertegenwoordigd is, maar waar Nederland als geheel in uitblinkt. We kijken er enorm naar uit om in dit programma samen op te trekken met wetenschappers aan de universiteiten van Utrecht, Nijmegen, Eindhoven, Groningen, Amsterdam (VU) en Leiden. Om zo interdisciplinair samen te werken aan nieuwe kennis: dat vind ik magisch.”

WUR-rector magnificus Carolien Kroeze is buitengewoon trots: „Zwaartekracht-financiering (Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop te behoren, red) gehonoreerd krijgen is een heel prestigieuze verdienste. Het is de eerste keer dat een onderzoek onder leiding van WUR-wetenschappers de premie krijgt toegekend. “Het mooie van dit onderzoek is dat het de kern van onze missie raakt: to explore the potential of nature, to improve the quality of life. Dolf, Joris en al hun collega’s gaan precies dat de komende jaren doen. Ik wens ze daarbij veel succes en ik zie enorm uit naar de eerste resultaten.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster