Vorige

Omgevingswet een half jaar uitgesteld

Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft besloten om de invoering van de Omgevingswet een half jaar uit te stellen tot 1 juli 2023. De streefdatum van 1 januari 2023 bleek toch te vroeg.

Er is volgens minister De Jonge meer tijd nodig om te oefenen en te testen met het zogeheten Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO), wat cruciaal is voor de uitvoering van de wet. Het adviescollege ICT-toetsing maakte recent bekend dat de wet nu nog ‘forse beperkingen’ kent, die tot risico’s leiden als de wet op 1 januari wordt ingevoerd. Alles afwegend is een nieuwe ingangsdatum van 1 juli 2023 de beste optie, zo vinden ook de provincies, gemeenten en waterschappen.

Aanloopproblemen

Volgens De Jonge is niet te vermijden dat er tijdelijk een ‘kleine dip’ ontstaat in het aantal vergunningen dat bedrijven en burgers aan kunnen vragen als de nieuwe wet van kracht wordt. In de brief van de minister aan de Eerste Kamer staat dat er ook bij inwerkingtreding op 1 juli 2023 rekening wordt gehouden met aanloopproblemen en dat daarvoor hulpstructuren, een versterkte serviceketen en calamiteitenmanagement worden gerealiseerd. „Dit beperkte uitstel zorgt voor zorgvuldigheid én duidelijkheid. Er is nu meer tijd voor het testen en aanvullen van het digitaal stelsel en zijn er waarschijnlijk minder Tijdelijk Aanvullende Maatregelen (TAM) nodig. Over de verschillende scenario’s, achterliggende dilemma’s en alle voor- en nadelen ga ik graag met de Eerste Kamer in debat,” aldus de minister.

Invoering wet al 4 keer uitgesteld

De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten en ruim honderd voorschriften en regelingen op het gebied van ruimtelijke ordening in één wet. Daarnaast zorgt de wet voor één digitaal loket dat het voor consumenten en bedrijfsleven makkelijker moet maken om vergunningen aan te vragen en projecten te starten.

De wet is in 2015 aangenomen in de Tweede Kamer en in 2016 door de Eerste Kamer. De invoering ervan is al vier keer uitgesteld. Het Koninklijk Besluit dat de eerder beoogde invoering per 1 januari 2023 regelt, trekt de minister in om vervolgens een nieuw besluit in procedure te brengen met als ingangsdatum 1 juli 2023.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster