Vorige

Oersterke pootjes

Van oorsprong komt Anigozanthos uit Australië. Vooral in het zuidwesten in de droge omgeving van Shark Bay en Mount Barker komen de bloemen veelvuldig voor. De naam Anigozanthos is afgeleid van de Griekse woorden ‘anises’ wat ongelijk betekent en ‘anthos’ wat bloem betekent. Ongelijke bloem dus. Bekijk je de bloem van dichtbij dan klopt dat inderdaad.

In Australië, het land van de kangoeroes, staat de bloem ook bekend als kangooroo paw omdat de ongelijke bloem er precies zo uitziet als een poot van een kangoeroe. Vandaar ook de Nederlandse naam: kangoeroepootje.

Kangoeroepootjes uit Nederland

Wist u dat Anigozanthos ook gewoon in Nederland wordt geteeld? Bab Star bracht een bezoek aan kweker René van den Haak in Rijnsburg. Deze kweker is gespecialiseerd in de Anigozanthos Flavidus, de groene versie van het kangoeroepootje. Met zorg worden de planten op de kwekerij van René behandeld. Dit heeft tot gevolg dat er een lang gewas ontstaat waarvan de bloemen worden geoogst. Mede door deze goede verzorging groeit de lichtgroene Anigozanthos Flavidus uit tot een gewas met takken van wel 200 centimeter.

De kwekerij heeft keurmerk MPS-A, wat betekent dat de teelt op een duurzame manier plaatsvindt. Voor het watergeven van de planten wordt regenwater gebruikt, waarvan geen druppel wordt verspild. Al het water dat na het gieten van de potten druipt, wordt opgevangen en hergebruikt. Voor de bestrijding van plagen maakt René gebruik van biologische gewasbescherming. Dat wil zeggen: voor insecten die de bloemen aantasten, worden andere (roof)insecten ingezet.

Sterke bloem

Anigozanthos is een erg sterke bloem en heeft een vaasleven van minimaal tien dagen.
De snijbloemen zijn jaarrond, bloeien lang en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Een koele bewaring doet de bloemen goed, ze mogen du gewoon in de koelcel staan.

Verzorging

  • Snijd de bloemen 1 centimeter goed schuin af.
  • Zet ze in koud water met snijbloemenvoedsel

Artistieke takken

Door omstandigheden komt het weleens voor dat een tak niet helemaal recht groeit. Deze artistiek gevormde takken worden verzameld en apart verkocht. Ze zijn goed bruikbaar als blikvanger in bloemwerk. Bloemisten die op zoek zijn naar deze artistieke takken kunnen zich melden bij de klantenservice van BabStar.nl.

Tekst: Bab Star, Bloemengroothandel BabStar.nl | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster