Vorige

OCAP-CO2 voor Bommelerwaard stapje dichterbij

Beeld
Glastuinbouwpact Bommelerwaard

Investeerder Gidara Energy heeft vergunning gekregen voor de bouw van biobrandstoffabriek in Amsterdam. De vrijkomende CO2 uit de fabriek zal via leverancier OCAP naar verwachting rond 2026 terechtkomen bij glastelers in de Bommelerwaard.

De ontwikkeling van de fabriek door Gidara in Amsterdam, waar OCAP de CO2 wil gaan afvangen, liep vertraging op in het vergunningproces. Nu de definitieve vergunning ontvangen is, kan Gidara de ontwikkeling van de biobrandstoffabriek verder afmaken. Ze richt zich op een investeringsbesluit tegen het einde van dit jaar. De fabriek kan dan gebouwd worden in 2024 en 2025 en in 2026 in gebruik genomen worden.

De fabriek zal niet-recyclebaar afval omzetten in methanol, met als nevenproduct CO2, meldt Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard. De levering van CO2 is volgens hen noodzakelijk voor de transitie naar een duurzame glastuinbouw.

Aanleg netwerk Bommelerwaard

In april heeft OCAP van de Provincie Gelderland definitief subsidie toegekend gekregen, zodat het netwerk ook doorgetrokken kan worden naar Bruchem. Het ontwerp van het tracé is inmiddels klaar en afgestemd met de gemeente, een vertegenwoordiging van de kwekers en andere betrokkenen.

Op basis hiervan wordt begonnen met het verkrijgen van de noodzakelijke aanlegvergunningen en toestemmingen van grondeigenaren voor de aanleg van het netwerk. De financiële bijdrages doorlopen de laatste procedures. Met een positief investeringsbesluit tegen het einde van de het jaar, wordt het netwerk in 2024 aangelegd en in 2025 afgerond. De fabriek is dan nog niet klaar, maar wellicht dat OCAP dan op beperkte schaal al wel enige CO2 uit andere bronnen kan leveren.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster