Vorige

NVWA wijzigt aanpak schorskever

De NVWA past de aanpak voor het uitroeien van de schorskever Euwallacea fornicatus op potplantenbedrijven aan. De huidige aanpak bleek onvoldoende succesvol. De schorskever, een Q-organisme kan in de EU schade aan teelt en openbaar groen geven.

Vorig jaar is Euwallacea fornicatus bij twee potplantenkwekers in Nederland aangetroffen. Bij één van de bedrijven is het uitroeien van deze kever inmiddels gelukt, maar bij het andere bedrijf nog niet. De kever heeft een quarantainestatus. Daarom neemt de NVWA bij een vondst in Nederland maatregelen om deze soort uit te roeien.

Uitroeien schorskevers blijkt lastig

Schorskevers zoals Euwallacea fornicatus zijn zeer klein, en de symptomen zijn vaak onopvallend. Een besmetting valt daarom niet snel op. Daarbij leven de kevers het grootste deel van hun leven in de stam of takken van bomen; ze zijn daardoor met bestrijdingsmiddelen niet goed te bereiken. Uitroeiing wordt verder bemoeilijkt doordat ze zeer veel waardplanten hebben. Het vernietigen van alle mogelijk besmette planten, biedt dan ook als enige zekerheid op uitroeiing. Tot nu toe heeft de NVWA deze drastische maatregelen nog niet hoeven te nemen. Ze gaat de uitroeiing van Euwallacea fornicatus nu wel anders, gefaseerd, aanpakken.

Detail van de boorgangen van 1-2 mm doorsnede van de schorskever Euwallacea fornicatus in het hout van ficus (foto: NVWA)

Drie stappen

De nieuwe aanpak bestaat uit 3 stappen met per stap zwaardere maatregelen. Iedere stap eindigt met een monitorings­periode van 12 weken door de NVWA. Wordt Euwallacea fornicatus in die periode niet aangetroffen, dan worden de maatregelen opgeheven.

Het bedrijf waar een besmetting is aangetroffen krijgt als eerste maximaal 14 weken de tijd om zelf, in overleg met de NVWA, de besmetting uit te roeien. De NVWA controleert of aan de opgelegde maatregelen wordt voldaan. Onder voorwaarden is afzet van vastgelegde planten mogelijk na inspectie door een keuringsdienst. Bij herhaalde vondsten in deze fase gaat de NVWA direct over tot stap 2: vernietiging van hoog-risico planten. Dat zijn alle planten met een stamdiameter van 2 cm of meer van de soorten waarop binnen het bedrijf een besmetting is gevonden. In stap 3 worden alle waardplanten van de schorskever vernietigd .

Meer informatie

Meer informatie over Euwallacea fornicatus is te vinden in het dossier Niet-Europese schorskevers (Scolytinae) op de NVWA-website. Hierin staan details over de aanpak en de voorwaarden bij de verschillende stappen. Het dossier bevat verder informatie over de eisen voor import van de waardplanten, die vanaf 11 januari 2023 gaan gelden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster