Vorige

NVWA treft maatregelen na vondst trips Scirtothrips dorsalis

Beeld
NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft begin oktober in een kas in Nederland de tripssoort Scirtothrips dorsalis aangetroffen op Podocarpus macrophyllusHet insect heeft een quarantainestatus in de EU. Op het bedrijf zijn alle planten vastgelegd door de NVWA, gevolgd door een gewasbehandelingsschema van 5 weken of vernietiging van de planten .

De tripsen werden aangetroffen bij een reguliere keuring in een kas van een importpartij Podocarpus macrophyllus, een niet winterharde naaldden.

Een voorbeeld van de Podocarpus macrophyllus, die in verschillende formaten geïmporteerd wordt naar Nederland.

Maatregelen

Bij een vondst van Scirtothrips dorsalis worden op het bedrijf alle planten vastgelegd en wordt een gewasbehandelingsschema van 5 weken of vernietiging van de planten opgelegd. Als er sprake is van gescheiden compartimenten kunnen de maatregelen in bepaalde situaties teruggebracht worden tot een compartiment. Door middel van plakvallen wordt vervolgens gemonitord of de eliminatie succesvol is geweest. In het geval van de gewasbehandeling van de planten betekent dit dat er 7-8 weken geen planten aan- of afgevoerd kunnen worden. Om uit te sluiten dat verspreiding heeft plaatsgevonden, vindt ook inspectie plaats op contactlocaties van het bedrijf. Daarnaast wordt backward en forward tracering uitgevoerd op aan- en afgeleverde planten van de besmette partij(en).

Scirtothrips dorsalis

Een vrouwelijk exemplaar van de Scirtothrips dorsalis

Scirtothrips dorsalis is een EU-quarantaine-organisme. Dit betekent dat EU-lidstaten verplicht zijn introductie en verspreiding van het organisme tegen te gaan. Het insect met een zeer brede waardplantenreeks. Het organisme komt van origine vermoedelijk uit Azië en is nu aanwezig in bijna alle werelddelen. In Nederland kan het zich waarschijnlijk alleen in kassen vestigen. Eerdere besmettingen zijn tot nu toe succesvol geëlimineerd uit kassen in Nederland. Scirtothrips dorsalis is niet schadelijk voor mens en dier.

De NVWA roept de sector op om alert te zijn bij handel in waardplanten uit gebieden waar Scirtothrips dorsalis voorkomt. In geval u vermoeden heeft van de aanwezigheid van dit insect bent u verplicht om dit te melden aan de NVWA op basis van EU regelgeving.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster