Vorige

NVWA laat potplanten vernietigen wegens besmetting met witte vlieg

Beeld
NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen getroffen na een vondst van het EU-quarantaine-organisme Aleurocanthus spiniferus (witte vlieg) in een partij xCitrofortunella microcarpa potplanten met herkomst Italië. De partij stond bij een exporteur en was bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Van deze partij waren ook nog planten aanwezig bij een Nederlandse handelskwekerij. De planten zijn op beide locaties vernietigd.

Het organisme is bij de handelskwekerij ook aangetroffen in een andere partij xCitrofortunella microcarpa en in een partij Citrus limon. De besmette partijen kwamen oorspronkelijk van twee leveranciers uit Italië.

Het organisme is bij de handelskwekerij ook aangetroffen in een andere partij xCitrofortunella microcarpa en in een partij Citrus limon. De besmette partijen kwamen oorspronkelijk van twee leveranciers uit Italië.

Risico voor Nederlandse teelten

Aleurocanthus spiniferus is een EU-quarantaine-organisme. Dit betekent dat EU-lidstaten verplicht zijn introductie en verspreiding van het organisme tegen te gaan. Aleurocanthus spiniferus komt voor in delen van Italië, Griekenland, Kroatië, Azië en Afrika en kent een brede waardplantenreeks. Deze witte vliegsoort heeft warmte nodig voor succesvolle vermeerdering en kan zich in Nederland in kassen goed ontwikkelen en schade veroorzaken. Aleurocanthus spiniferus is niet schadelijk voor mens en dier.

De NVWA roept de sector op om alert te zijn bij handel in waardplanten uit de risicogebieden in Italie, Griekenland en Kroatië en uit derde landen waar deze witte vliegsoort voorkomt. 

Maatregelen

Bij een vondst worden alle waardplanten vastgelegd en moeten besmet bevonden partijen, na uitvoering van een gewasbehandeling, worden vernietigd. Voor de overige op de locatie aanwezige waardplanten gelden ook maatregelen. Deze moeten ook behandeld en vernietigd worden of kunnen, als aan specifieke voorwaarden kan worden voldaan, na een monitoringsperiode van zes weken worden vrijgegeven als het organisme succesvol geëlimineerd is. Waardplanten kunnen in dat geval dus minimaal 7-8 weken niet aan- en afgevoerd worden.

Eliminatie succesvol

De eliminatie is op beide locaties succesvol uitgevoerd. Beide locaties zijn inmiddels weer vrijgegeven. De NVWA traceert alle leveringen van planten uit de besmet bevonden partijen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster