Vorige

NVWA intensiveert inspectie planten bestemd voor Verenigd Koninkrijk

De NVWA heeft in samenspraak met de keuringsdiensten besloten de inspectie van oranjeboompje (Solanum pseudocapsicum) en kerstster per 19 oktober te intensiveren. Dit is omdat het Verenigd Koninkrijk vindt dat het aantal onderscheppingen van tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) op met name Solanum pseudocapsicum planten herkomst Nederland veel te hoog is.

De NVWA wil niet zeggen hoeveel inspecties ze nog gaat uitvoeren en met welke frequentie. De keuringsdienst wil wel kwijt dat bij exportinspecties wordt gewerkt met een steekproef. 
Met de intensivering per 19 oktober zal binnen de steekproef nog beter gekeken worden naar de gevoelige waardplanten van de tabakswittevlieg, het oranjeboompje en de kerstster.

De maatregel treft de NVWA op aangeven van het Verenigd Koninkrijk. Daar werd de tabakswittevlieg begin 2022 weinig aangetroffen. De afgelopen weken krijgt de keuringsdienst bijna dagelijks een melding uit het VK dat de tabakswittevlieg is onderschept en de partij is vernietigd.

Het Verenigd Koninkrijk beraadt zich op maatregelen als de verwachte verbeteringen uitblijven. Een importverbod voor bepaalde gevoelige waardplanten van de tabakswittevlieg is één van de mogelijke maatregelen.

Verantwoordelijkheid exporteur

De NVWA wijst er nogmaals op dat het de verantwoordelijkheid van de exporteur is om er voor te zorgen dat de planten en plantaardige producten voldoen aan de importeisen van het land van bestemming. In het Verenigd Koninkrijk  is de tabakswittevlieg een quarantaineorganisme en hiervoor geldt een 0-tolerantie.

Het oranjeboompje (Solanum pseudocapsicum)

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster