Vorige

’Noordelijke tuinbouw is stuk vitaler met eigen Greenport’

Beeld
Greenport

Greenport Noord is op 10 mei officieel gestart. De oprichting staat al jaren op het verlanglijstje van diverse tuinders, bestuurders en andere ketenpartijen. De animo is echter onder meer ondernemers in Friesland, Groningen en Drenthe gegroeid, omdat ze zich aan meer regels moeten houden die bovendien complexer worden. Daarom is een goede band met overheden enorm belangrijk.

Een uitstekende formule zijn Greenports gebleken. Greenport Noord moet de tuinbouwketen in Noord-Nederland verbinden en zorgen voor korte lijnen met de provincies en gemeenten ten gunste van het ondernemersklimaat voor de tuinbouw. 

Tuinbouwondernemers in Noord-Nederland zijn blij met de ruimte, de rust en de goede verbindingen. Maar ze lopen aan tegen een gebrek aan feeling met en kennis van de sector bij de regionale overheid. Zo ook Romkje de Hoop met haar solitaire glastuinbouwbedrijf in Triemen. „Tot voor kort wilde de provincie Friesland alle glastuinbouw concentreren rond Berlicum; daarbuiten was hooguit 500 m2 glas toegestaan.” Anderzijds lopen tuinbouwbedrijven tegen het probleem aan dat zij individueel dingen moeten regelen die ook gezamenlijk zouden kunnen.

Romke de Hoop

De Hoop is gevraagd zitting te nemen in het bestuur van Greenport Noord en vertegenwoordigt dan vooral de openteelten: zomerbloemen, boomkwekerij en vaste planten. „Alleen ga je sneller maar samen kom je verder. Het is een cliché weet ik, maar klopt als een bus wat betreft een Greenport. De noordelijke tuinbouw is een stuk vitaler met een eigen Greenport. Als individueel bedrijf kun je goed sparren met en je goed spiegelen aan collega’s.”

De oprichting en de intenties van Greenport Noord gaan gepaard met veel positivisme, ervaart De Hoop. Voor de start was het streven 50 deelnemende bedrijven. De teller staat nu op ruim het dubbele.

De thema’s waarmee de Greenport volgens de achterban als eerste aan de slag moet zijn de energietransitie, beschikbaarheid van personeel, kennisontwikkeling en de aansluiting van het groene onderwijs op de regionale tuinbouw.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster